GORNA.INFO - Инфо за Горна Оряховица
Информационен сайт за община Горна Оряховица
ФИРМИ Новини Областни новини Снимки Обяви Карта Препратки Чат Форум Времето Поща За контакти
    За пълноправен достъп - регистрирайте се!
Навигация

ГТП
"Пътнически превози" АД - В.Търново извършва годишни технически прегледи на ВСИЧКИ видове МПС (ЛЕКИ, ТОВАРНИ автомобили, АВТОБУСИ и ремаркета)! Нови, преференциални цени!
Записване в удобен за клиента ден и час на телефон: 0889 910 177

Партньори
http://pprevozi.com


Покажи / Скрий
 
Покажи / Скрий
 • НЕслучайна Фирма

 •  ·  д-р АЗМАНОВА
  д-р АЗМАНОВА   Доктор Валерия Азманова извършва цялата гама от зъболекарски услуги..
   
     Вижте всички фирми в Справочника


   
    Публикувал: GiDev Дата на публикуване: 14/9/2014 20:28:25 (225 Прочетено:)  4 267 ученици влизат в училищата на община Горна Оряховица за новата учебна година, съобщават от кметската администрация. 395 от тях ще прекрачат за първи път училищния праг. Тази година първокласниците са с 40 повече от миналогодишните. Броят им в град Горна Оряховица е нараснал с 50, но в съставните селища е намалял с 10. Първокласниците ще се обучават в 20 паралелки, от които 15 в общинския център.

  В общообразователните училища на първия учебен ден се очакват 2978 ученици в 152 паралелки. Учениците са със 103 по-малко в сравнение с последните официални данни от предходната учебна година, а паралелките са намалели с 1.

  Осмокласниците приети в профилирани паралелки в средните общообразователни училища след успешно представяне на външното оценяване след VІІ клас са 88. В професионалните гимназии техният брой е 146. В професионалните гимназии се очакват 1289 ученици в 59 паралелки. Ръстът тук е с 22 ученици и 3 паралелки. Броят на бъдещите абитуриенти е 396.

  В две от общинските училища се очакват по-малко от 80 ученици. Това са ОУ „Елин Пелин” в Първомайци” и ОУ „Отец Паисий” в Писарево. Съгласно нормативната уредба тези две училища задължително трябва да бъдат дофинансирани от общинския бюджет, като до края на финансовата 2014 г. ще са необходими 4 922 лв.

  В 5 от общинските училища са разкрити групи за задължителна предучилищна подготовка на 5 и 6-годишни преди постъпването им в първи клас. Групи за предучилищна подготовка има в СОУ „Вичо Грънчаров”, ОУ „Иван Вазов”, ОУ „Св. св. Кирил и Методий”, ОУ „Паисий Хилендарски” и ОУ „Климент Охридски” – с. Драганово. Очакваните в тях деца към момента са 88. 36 от тях са 5-годишни и 52 6-годишни. Общинските детски градини се очаква да обучават 690 деца в задължителна предучилищна подготовка, съответно 377 5-годишни и 313 6-годишни.

  Общият брой на децата в общинските детски градини се очаква да бъде 1421 в 55 групи, от които 41 в 2 яслени групи, т. е. с 16 по-малко от предходната учебна година.

  Посочените данни са към края на месец август, но те постоянно се променят. Във всички общински училища и детски градини в Община Горна Оряховица са доставени безплатните учебници и учебни помагала, както и задължителната училищна документация.

  Три от основните училища на територията на общината са средищни – в селата Драганово, Върбица и Поликраище, където е осигурен транспорт за пътуващите ученици. Непосредствено преди началото на учебните занятия са извършени и проверки от РЗИ относно готовността на училищата за провеждането на нормален учебен процес.

  Източник: ТопНовини


    Публикувал: GiDev Дата на публикуване: 11/9/2014 11:05:42 (12 Прочетено:)  Горна Оряховица ще посрещне Пробега за мира на 13 септември /събота/. Това международна щафета, която има за цел да насърчи приятелството и разбирателството между народите. Участниците в пробега пренасят през над 100 страни от всички континенти горящ факел, символизиращ стремежа за мир и единство между хората.

  Горна Оряховица е един от градовете, който ще приеме факела на мира и ще предаде щафетата на следващия домакин. Очаква се участниците в пробега да пристигнат около 14.30 ч. В началото на града факелът ще бъде приет от изявен състезател по лека атлетика от Горна Оряховица. Огънят ще бъде пренесен до центъра награда, където на кратка церемония ще бъде приветстван международният отбор бегачи.

  Участниците в пробега ще напуснат Горна Оряховица около 15.00 ч. в посока Велико Търново, откъдето ще продължат европейската си обиколка.

  Основател на Пробега за мир е индийският философ, поет, музикант и спортист Шри Чинмой (1931 – 2007), който вярва, че спортът е мощно средство за изграждане на по-хармоничен и единен свят. От 2005 до 2012 г. спортната проява се провежда като Световен пробег на хармонията.

  Източник: Община Горна Оряховица


    Публикувал: GiDev Дата на публикуване: 3/9/2014 11:51:45 (218 Прочетено:)

  73-годишен гневен пенсионер от Горна Оряховица се размина с повдигане на обвинение и съд, след като тази пролет публично се закани да предизвика пожар. Гневът на Стоян Димитров бе разпален от това, че вече 5 години НОИ отказва да му плаща по 100 лв. месечно като репресиран.


  Сагата започнала преди 39 години. Тогава работел като конструктор и изобретил реактивен двигател за кораби. Не намерил клиенти в България и решил да го продаде на Запад. “Отидох в американското посолство да търся адреси на компании, на които да го предложа. При опит да напусна страната властите ме заловиха, лежах 8 месеца в Белене”, разказа Димитров.


  На 10 ноември 1988 г. успял да избяга в Австрия. “Пет години живях във Виена и работих като стругар. Сега вземам 126 евро австрийска пенсия и 156 лв. българска. Полага ми се обезщетение като репресиран и въпреки че спечелих делото, от НОИ не ми плащат”, споделя Димитров.


  Така на 27 март тази година в писмо до бившия вътрешен министър Цветлин Йовчев и медиите пенсионерът заплаши, че е подготвил наказателен удар - умишлен пожар, който да предизвика щети за поне 1 млн. евро.


  Районната прокуратура в Горна Оряховица разпоредила проверка, разпитала Димитров и му назначила психиатрична експертиза. “Димитров е дисхармонична личност с елементи на фантастна преработка. Това състояние не е душевна болест”, е заключението на експертите.

  При обиски в дома му не са открити предмети и следи за подготвяно пъклено деяние. Заради това прокурорите прекратили проверката срещу бесния дядо.

  Източник: вестник Труд

   

    Чети още... | Още 1995 байта | Коментари

    Публикувал: GiDev Дата на публикуване: 3/9/2014 11:44:26 (553 Прочетено:)

  Полицията в Горна Оряховица разследват пожар на детска количка, оставена на партер на триетажна жилищна кооперация в железничарския град. Сигнал за пожара е подаден от живущите в сградата тази нощ около 00,00 ч. На мястото са изпратени екипи на пожарната. До пристигането им живущите в сградата са успели да потушат пламъците. Извършен е оглед на местопроизшествието. По случая е започнато досъдебно производство.

  Източник: Дарик Велико Търново


    Публикувал: GiDev Дата на публикуване: 22/8/2014 17:16:28 (688 Прочетено:)


  Нелегални цигари са иззети от павилион за продажба на тютюневи изделия в Горна Оряховица. Местни полицаи са извършили проверка в търговския обект вчера, при която са намерили 51 кутии цигари без заплатен акциз.

  По-късно е проверен и домът на собственичката на павилиона – 44 годишната Ц. М. от Г.Оряховица. В жилището униформените намерили още 50 кутии цигари без бандерол. В полицейското управление в Г. Оряховица е образувано бързо производство за държане на акцизни стоки без бандерол в немаловажен случай - престъпление по чл. 234, ал. 1 от НК.

  Източник: Дарик Велико Търново • На този ден ...

 • Няма отбелязани събития...

 • Православен календар