GORNA.INFO - Инфо за Горна Оряховица
Информационен сайт за община Горна Оряховица
ФИРМИ Новини Областни новини Снимки Обяви Карта Препратки Чат Форум Времето Поща За контакти
    За пълноправен достъп - регистрирайте се!
Навигация

ГТП
"Пътнически превози" АД - В.Търново извършва годишни технически прегледи на ВСИЧКИ видове МПС (ЛЕКИ, ТОВАРНИ автомобили, АВТОБУСИ и ремаркета)! Нови, преференциални цени!
Записване в удобен за клиента ден и час на телефон: 0889 910 177

Партньори
http://pprevozi.com


Покажи / Скрий
 
Покажи / Скрий
 • НЕслучайна Фирма

 •  ·  "Автостил-2012" ООД
  "Автостил-2012" ООД   Магазин за авточасти "Автостил-2012" - точно пред централата на Енерго-Про, на изхода на Горна Оряховица към с. Първомайци
   
     Вижте всички фирми в Справочника


   
    Публикувал: GiDev Дата на публикуване: 25/11/2014 14:36:55 (36 Прочетено:)

  Граждани пуснаха петиция до премиера, министрите на екологията и здравеопазването 
  и местните управляващи. Прилагат към документа разследване на “Янтра ДНЕС” по темата
  В Горна Оряховица започна активна гражданска протестна кампания срещу изграждането на завода за хлор на софийската фирма “Континвест” ООД в района на “Химснаб”.
  В интернет вече стартира подписка и петиция срещу изграждането на инсталацията за хлоралкална електролиза. До края на тази седмица подписката ще бъде пусната и на хартиен носител в града, защото сме против хлор да се произвежда до училища, жилищни квартали и болницата в Горна Оряховица, заяви пред “Янтра ДНЕС” Николай Петров, един от организаторите на “Анти Хлор” движението в града.
  Подписката е активна на адрес http://www.peticiq.com/ signatures/ 103458/. Публикувана е и петиция против изграждането на завода за хлор в Горна Оряховица. Тя е адресирана до премиера Бойко Борисов, министъра на околната среда Ивелина Василева, здравния министър д-р Петър Москов, директора на РИОСВ Елин Андреев, областния управител проф. Георги Камарашев и кмета на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев. В петицията гражданите отправят апел към управляващите: “Молим да уважите искането на обществеността на Горна Оряховица и съседните населени места да не бъде издавано разрешение за изграждане на модулен тип хлоралкална електролиза на територията на град Горна Оряховица. Фирмата инвеститор “Континвест” ООД вече има печален опит с начинанието си в гр. Ямбол, където е имало инцидент с изтичане на хлор. Ние не вярваме в безопасността на подобно производство и не желаем такова да бъде разрешено в близост до домовете, училищата и болницата на града! Надяваме се, че ще оправдаете доверието, което сме Ви гласували!”.
  Освен към политиците, от “Анти Хлор” движението се обръщат и към гражданите: “Нека не живеем в страх! Нека дишаме чист въздух! Всичко зависи от нас! Инциденти се случват в къде по-развити страни, а в България още по-често. Причината – икономия и по-големи печалби! Гласувайте за правото ни да живеем в чиста среда без отрови и опасности!”. Към петицията и подписката е публикувано разследването на “Янтра ДНЕС” от 13 октомври 2014 г. “Хлорна бомба цъка в Горна Оряховица”.
  Хартиената подписка ще се събира до 15 декември, за да бъде връчена на следващия ден при общественото обсъждане на доклада за въздействието върху околната среда на инсталацията за хлоралкална електролиза, съобщи Николай Петров от “Анти Хлор”. Общественото обсъждане е насрочено за 16 декември от 14,30 часа в сградата на Община Горна Оряховица.
  “Основната ни цел не е да организираме бунтове, а информационна кампания и да запознаем колкото се може повече хора с проблема преди общественото обсъждане на доклада по ОВОС. В Инициативната група са още общинският съветник Иван Момъков и бившият му колега Беньо Карамочев. Всички участници в групата обаче са категорични, че тя няма нищо общо с политическите и партийните им пристрастия.
  Започваме срещи с хора от кварталите близо до площадката за хлор, ще отпечатаме дипляни и други материали. Еколози, юристи и лекари ще ни помогнат в изработването на становището ни за общественото обсъждане, посочиха още от “Анти Хлор” движението. Прави се и интернет страница на противниците на завода за хлор в Г. Оряховица – antihlor.hit.bg.
  Докладът по ОВОС е изготвен от “Данго проект консулт” ЕООД – София. Консултантът и инвеститорът инж. Веско Цветков от “Континвест” твърдят, че ще се използва най-модерната технология за производство на хлор в Европа и защитите при авария дават достатъчно гаранции за здравето на хората. Докладът е публикуван на интернет страницата на РИОСВ В. Търново и е на разположение в горнооряховската база на инвеститора, както и в Община Горна Оряховица.
  Проектът на “Континвест” е за модулен тип хлоралкална електролиза, чийто продукти ще са хлор, натриев хидроксид и водород, солна киселина и ферихлорид. Капацитетът на инсталацията е за производство на течен хлор до 15 000 т на година (до 45 т на денонощие), натриева основа – 17 000 т годишно, водород – 443 т, солна киселина – 33 000 т, ферихлорид – 20 000 т. Общият обем на продукцията се планира да стигне до 85 000 т годишно при денонощен режим на работа.
  Ако фирмата получи нужното комплексно разрешително от МОСВ, монтажът на производствените инсталации ще започне през 2015 г. и ще приключи през 2016 г., когато ще започне и първото производство, посочват от “Континвест”. Освен инсталацията за електролиза, ще се изгради противопожарна система и пречиствателна станция за химически замърсени води, сочи докладът по ОВОС и приложенията му.

  Източник: Здравка Маслянкова, вестник Янтра Днес

    Чети още... | Още 5448 байта | Коментари

    Публикувал: GiDev Дата на публикуване: 4/11/2014 11:30:00 (66 Прочетено:)

   

  Криминасти са задържали извършителя на кражба на музикални инструменти на стойност около 3000 лева от читалище в Горна Оряховица, съобщиха от ОД на МВР – Велико Търново. Престъплението е извършено на 7 октомври чрез взломяване на дървена врата на репетиционна стая. От помещението са били откраднати гъдулка, тамбура и родопска каба гайда. След проведени действия по разследването криминалистите влезли в дирите на извършителя – 35-годишния с инициали Л.И. от село Леденик, известен на полицията и осъждан за кражби, грабеж, противозаконно отнемане на автомобил и шофиране в нетрезво състояние. Откраднатите инструменти са установени в антикварен магазин във Велико Търново и върнати на собственика. С постановление на Районна прокуратура – Горна Оряховица на Л.И. е наложена мярка за задържане от 72 часа.

  Източник: Информационна агенция Фокус


    Публикувал: GiDev Дата на публикуване: 30/10/2014 18:10:41 (564 Прочетено:)  Дрехи и обувки с логото на защитени търговски марки иззеха служители на Районното управление на полицията в Горна Оряховица, съобщава бюлетинът на ОДМВР - Велико Търново.

  При провеждане на специализирана полицейска операция за предотвратяване и пресичане на престъпления, свързани незаконни стоки и подправени продукти, в хода на международна операция е извършена проверка в два търговски обекта в железничарския град, управлявани, съответно от двама мъже на 50 и 63 години.

  В хода на проверката в двата обекта са устанивени  общо 360 спротни комплекта и 130 чифта обувки. Стоките са иззети. По двата случая в полицейското управление в железничарския град са започнати досъдебни производства.

  Източник: ТопНовини


    Публикувал: GiDev Дата на публикуване: 27/10/2014 18:50:01 (156 Прочетено:)

  Изобретатели от Велико Търново задвижиха трактор с електродвигател, който харчи ток по-малко от електрическа крушка. Петко Ганчев и Марин Млеченков направиха демонстрация на машината в гараж в горнооряховското с. Поликраище, където са я създали.

  "Започваме процедури за патент за устройството. Сблъскваме се обаче с мощни лобита и интереси, защото нанасяме удар на петролната индустрия", коментира Ганчев. Той твърди, че електродвигателят не е нещо необичайно, а тайната е в усилвателя, който е на принципа на гравитационен двигател.

  "Има незначителна консумация и може да намери широко приложение в бита и промишлеността. С него могат да се отопляват и охлаждат огромни сгради и да се движат всякакви автомобили", твърди Ганчев. Колегата му допълва, че са направили сглобка от електродвигател от охладителната система на автомобил, чиято консумация е около 36 вата. Ганчев подкрепи думите му с измервателен уред и доказа, че така се осигурява само режимът на работа.

  "Усилвател на принципа на разработения от нас гравитационен двигател дава необходимия капацитет, за да се движи тракторът, който тежи половин тон. Другото предимство на този тип задвижване е, че може да ускорява много по-бързо от класическите дизели или бензинови агрегати, а шумът е в пъти по-малък", казва Петко Ганчев.

  Създаването на уреда му е отнело над 20 г. упорит труд. "Дълго време имахме частични успехи, но едва преди няколко дни направихме качествен прототип, който работи. След патентоването му с инвестиция от около 1500 лв. всеки ще може да си сглоби устройството", казва Ганчев.

  Търновецът споделя, че гравитационният двигател не е нещо необичайно, но досега никой не е успял да го балансира, да оптимизира неговите части, за да намери масово приложение.

  Това изобретение не е първото на Петко Ганчев. Енергийният специалист е създател на уред за отопление и охлаждане, който действа с водородни клетки и е на принципа на преобразуване на водата в браунов газ.

  "Устройството, което беше тествано в АЕЦ "Козлодуй", позволява с около 3 лева на ден да се отоплява малък апартамент", пояснява Ганчев.

  Източник: вестник Труд

    Чети още... | Още 3253 байта | Коментари

    Публикувал: GiDev Дата на публикуване: 27/10/2014 18:33:01 (967 Прочетено:)


  31-годишна жена от Лясковец бе задържана, след като полицията откри значително количество наркотици в дома й. След предварително получена оперативна информация, криминалисти извършили обиск в петък в дома на С. Е. Натъкнали се на миниоранжерия с 21 импровизирани саксии, във всяка от които имало стрък канабис.
  Освен растенията, в апартамента намерили и четири грама амфетамин и около 20 грама хашиш на блокчета.
  Собственичката на жилището до момента не е попадала в полезрението на органите на реда. Криминалистите иззели дрогата и саксиите с канабис, а С. Е. била отведена в ареста за 24 часа. Срещу нея е образувано досъдебно производство.
  В същото денонощие, униформени служители са задържали и 38-годишен мъж от Горна Оряховица, в когото също била намерена дрога. С. Й. е известен на полицията и е осъждан в миналото. Криминалисти го спрели за проверка по улиците на железничарския град и му направили личен обиск. В джоба на якето му намерили плик, съдържащ жълтеникав прах. Полевият наркотест показал, че става дума за амфетамин.
  Дрогата е конфискувана, а срещу С. Й. е започнато бързо производство.
  Пламен КАРАИВАНОВ

  Източник: вестник Янтра Днес • На този ден ...

 •    2000
  Открива се фирма "Хит" в с. Първомайци от Тодор Зеленков за производството на Осветителна техника.

 • Православен календар