GORNA.INFO - Инфо за Горна Оряховица
Информационен сайт за община Горна Оряховица
ФИРМИ Новини Областни новини Снимки Обяви Карта Препратки Чат Форум Времето Поща За контакти
    За пълноправен достъп - регистрирайте се!
Навигация

ГТП
"Пътнически превози" АД - В.Търново извършва годишни технически прегледи на ВСИЧКИ видове МПС (ЛЕКИ, ТОВАРНИ автомобили, АВТОБУСИ и ремаркета)! Нови, преференциални цени!
Записване в удобен за клиента ден и час на телефон: 0889 910 177

Партньори
http://pprevozi.com


Покажи / Скрий
 
Покажи / Скрий
 • НЕслучайна Фирма

 •  ·  "Пътнически превози" АД
  "Пътнически превози" АД   Автобусни превози в страната и чужбина.
  Годишни технически прегледи на всички категории превозни средства.
  Сервиз.
   
     Вижте всички фирми в Справочника

   
    Публикувал: GiDev Дата на публикуване: 16/8/2013 17:56:38 (149 Прочетено:)

  След година в селото ще има 100% прокарана канализационна мрежа


  Над 20 км тръби от новата ВиК система в Първомайци вече са положени, съобщава в-к "Борба". До 9 април 2014 г., когато по план приключва проектът, трябва да бъдат изградени 43 километра канали и 6 километра водопроводи.

  Изграждането върви в срок, а разкопаните участъци ще бъдат възстановени. Предстои най-трудния етап – прокарването на канализацията на 10 м под коритото на река Янтра.

  По думите на кмета има предвидени средства за възстановяване на ремонтираните участъци, но, както са отпуснати пари за Велико Търново, където също се реализира воден проект, така и Първомайци като едно от големите села в областта, може да разчита впоследствие на допълнително финансиране за преасфалтиране от държавния бюджет.

  Новата система ще направи селото с една от най-модерните системи за водоснабдяване и отвеждане на отпадъчни води у нас, с каквато не могат да се похвалят доста областни центрове и даже София, е коментарът на специалистите. По думите им в Първомайци ще бъде прокарана на 100% ВиК мрежа, каквато няма дори и в столицата.

  В момента водоснабдяването се осъществява от хидровъзел "Йовковци”, като около 90% от мрежата е построена и въведена в експлоатация.

  Европроектът, по който се реализира водната система в селото, се финансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и от бюджета на България по Оперативна програма "Околна среда” и е на стойност 12,7 млн лева.

  Източник: в-к Борба


    Публикувал: GiDev Дата на публикуване: 16/8/2013 13:27:41 (123 Прочетено:)

  В обновена класна стая ще започнат учебната година първокласниците от ОУ „Св. Паисий Хилендарски” в Горна Оряховица. Децата ще седнат на самостоятелни чинове, боядисани в топли цветове. Мебелите са предоставени от форма „Илина Р” чрез Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе”. Дарение включва общо 21 самостоятелни чина заедно със столчетата, шкаф, гардеробчета и учителско бюро. Всички мебели са боядисани в топли весели цветове.

  Дарението бе предоставено тази сутрин от търговския представител на „Илина Р” Виктор Витанов и председателят на „Амалипе” Диян Колев. Те бяха посрещнати от директора на училището Криси Аврамова. На символичното предаване на дарението присъстваха и кметът на Общината инж. Добромир Добрев и заместник-кметът Йорданка Кушева.

  Радвам се, че нашите децата ще имат възможност да учат в такива добри условия. Много е важно да се инвестира в образованието и е хубаво, че все повече хора се убеждават в това. Качественото образование е гаранция за бъдещи успехи и добра личностна реализация, благодари на дарителите инж. Добрев. Градоначалникът пожела да е винаги пълна класната стая и децата да я пазят.

  Новите мебели ще бъдат изненада и за първокласниците и за тяхната учителка в началото на учебната година. Обновени са и останалите класни стаи в училището. Създали сме много добри условия за обучение и творчество на децата, каза директорът Криси Аврамова. Тя сподели, че родителите на децата се отнасят с респект и доверие към целия колектив на училището. За изминалата учебна година няма нито едно дете отпаднало от училище, сподели още Криси Аврамова. През новата учебна година в ОУ „СВ. Паисий Хилендарски” се очакват около 20-24 първокласници.


  Надяваме се, че обновената класна стая и по-красивата обстановка ще направят училището по-привлекателно за децата и те ще идват с желание. Видяхме колко добре се отрази ремонтът на СОУ „Георги Измирлиев” и ОУ „Иван Вазов” и колко привлекателни станаха тези две училища. Надяваме се, че с малкия жест, който правим сега, това ще се случи и за ОУ „Св. Паисий Хилендарски”, каза Виктор Витанов.

  Доброто училище е център на общността. То не е само за децата, но и за родителите им. Заедно трябва да извървим дълъг път за приобщаване на местните роми и той започва от училището, каза председателят на „Амалипе” Диян Колев.

  Центърът за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе” работи заедно с ОУ „Св. Паисий Хилендарски” по програмата за отпадане на ромски деца от училище. През новата учебна година предстои отново да бъде открит СИП-„Ромски фолклор”.

  Източник: Община Горна Оряховица


    Публикувал: GiDev Дата на публикуване: 16/8/2013 10:57:46 (204 Прочетено:)  Национално сдружение "Работилница седянка” гостува с колоритна изложба днес, в Горна Оряховица.

  Експозицията ще бъде подредена в Градската художествена галерия "Недялко Каранешев”. Откриването е в 17.30 ч. Участниците ще бъдат представени от председателя на сдружението д-р Любка Любенова, информират от Общината. Със свои изпълнения на автентичен български фолклор ще се представи Петър Георгиев, който също е член на Националното сдружение.

  Той ще покаже и част от колекцията си от народни носии.

  След откриването е предвидена и демонстрация, по време на която гостите на изложбата ще могат да опитат своите умения, в някои от показаните занаяти.

  Националното сдружение "Работилница седянка” съществува от около две години. В него членуват 15 жени и двама мъже. Целта на Сдружението е да възроди традиционните умения на българските жени в подреждането на дома и изработването на облеклото. Желанието на членовете на Работилницата е уменията да се предадат на колкото може повече хора и така да се съхранят вековните български традиции.

  Източник: Sever.bg


    Публикувал: GiDev Дата на публикуване: 15/8/2013 5:57:11 (509 Прочетено:)


  С празнична литургия започна денят в най-голямата горнооряховска църква „Успение на Пресвета Богородица". Десетки миряни дойдоха в храма да запалят свещички за здраве.

  Първоначалният строеж на църквата „Успение на Пресвета Богородица" датира от края на ХVІІ в. През периода на Възраждането църквата „Успение на Пресвета Богородица" изпълнява просветна дейност, свързана с девическото образование в селището.

  Първото девическо училище в Горна Оряховица се е помещавало в килия при църквата. През бунтовната 1876 г. нейният камбанен звън събира и повежда спасителките на града начело с Елена Грънчарова, които успяват да издействат от турския управител опазването на Горна Оряховица.

  Историята на храма е обогатена от дейността на видните дейци Иван Н. Момчилов, Георги Измирлиев, Вангел Вангелов, Уста Георги Колев, Цар Борис ІІІ и др.

  От 1959 до сега в този храм се намира Архиерейското Наместничество на Горнооряховската духовна Община. Храмът е обявен за архитектурен и исторически паметник на културата през 1975 г.

  Източник: Дарик Велико Търново


    Публикувал: GiDev Дата на публикуване: 14/8/2013 18:05:13 (235 Прочетено:)


  70-годишна жена е поредната жертва на телефонна измама, съобщават от полицията.

  В неделя следобяд неизвестен се обадил на домашния телефон на жителка на павликенското село Михалци и се представил се за приятел на сина й. Мъжът обяснил, че ще изпрати важни документи и пари по куриерска фирма. Тя трябвало да прибере колета, а на следващият ден “приятелят“ щял да отиде у тях и заедно да го отворят. На даден от измамника телефонен номер потърпевшата се обадила на “управителя” на куриерската фирма. Той й поискал 3500 лева, за да освободи пратката.

  70-годишна жена предала на главният път 3000 лева, обвити в хартия от календар, на мъж, който дошъл пеша и носел колета. През цялото време жертвата разговаряла по телефона с “управителя” на куриерската фирма.

  Вчера жената споделила  със сина си, че чака на гости да дойде неговият приятел. След недоумението му потърпевшата отворила пратката и установила, че в нея има вафли.

  Източник: Дарик Велико Търново • На този ден ...

 •    1999
  При балотаж на изборите е избран за кмет Никола Колев за ІІІ мандат пред Ангел Колев от СДС.

 • Православен календар