GORNA.INFO - Инфо за Горна Оряховица
Информационен сайт за община Горна Оряховица
ФИРМИ Новини Областни новини Снимки Обяви Карта Препратки Форум Времето Поща За контакти
    За пълноправен достъп - регистрирайте се!
Навигация

ГТП
"Пътнически превози" АД - В.Търново извършва годишни технически прегледи на ВСИЧКИ видове МПС (ЛЕКИ, ТОВАРНИ автомобили, АВТОБУСИ и ремаркета)! Нови, преференциални цени!
Записване в удобен за клиента ден и час на телефон: 0889 910 177

Партньори
http://pprevozi.com

https://dabulgaria.bg/


Покажи / Скрий
 
Покажи / Скрий
 • НЕслучайна Фирма

 •  ·  д-р АЗМАНОВА
  д-р АЗМАНОВА   Доктор Валерия Азманова извършва цялата гама от зъболекарски услуги..
   
     Вижте всички фирми в Справочника

   
    Публикувал: GiDev Дата на публикуване: 29/11/2013 10:25:04 (340 Прочетено:)  Общински съветници искат във Велико Търново отново да има тролейбусен транспорт. Социалистите Стоян Витанов и Желка Денева отправиха питане до кмета Даниел Панов /ГЕРБ/ дали ще изпълни обещанието си, да се направи проучване за повторното пускане на ековозилата. "Интересът ни е породен от желанието на живеещите в кварталите "Кольо Фичето" и "Чолаковци", споделят Витанов и Желева.

   Местните народни избраници припомнят, че в края на 80-те години на миналия век мрежата на тролеите е изграждана в продължение на пет години, а возилата са пуснати през 1989 г. "Вече шеста година от тролейбусната инфраструктура е останал един скъпоструващ паметник на бездействието на местната власт", категорични са от левицата в местния парламент. Те допълват, че тролеите бяха спрени заради строителството на пътен възел "Качица", като първоначално това е била временна мярка. Контактната мрежа обаче не е възстановена след изграждането на пътното съоръжение и градът остана без тролеи.

  Социалистите настояват кметът писмено да им отговори какво е моментното състояние на контактната мрежа, компрометирано ли е трасето или има условие за възстановяването му.

  180 000 лева са заложените от местната хазна пари за нова транспортна схема. В тази сума е включено и проучването за възстановяване на екологичния транспорт. Допълнително финансиране ще се търси по европейските програми.

  Източник: вестник Труд


    Публикувал: GiDev Дата на публикуване: 28/11/2013 12:56:22 (225 Прочетено:)  С отказа от досъдебно производство за СРС за лекарите от Горна Оряховица прокуратурата доказала, че не обслужва политически интерес

  Отказът от образуване на досъдебно производство по казуса с прочитането на СРС от парламентарната трибуна за лекарите в Горна Оряховица е доказателство, което отговаря на нападките, че Прокуратурата гони обвинение на всяка цена. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров, преди заседанието на Висшия съдебен съвет, предаде репортер на Агенция “Фокус”. На въпрос, ако Цветан Цветанов няма вина за прочитането на СРС-тата от трибуната (относно Горна Оряховица) трябва ли да носи отговорност, прокурорът, който е позволил на Цветанов да направи това, главният прокурор отговори: „Това е решение на наблюдаващия прокурор. Разрешението да се оповестяват данни по висящо наказателно производство е разрешението, което е от компетентността на наблюдаващия прокурор. В конкретния случай, наблюдаващият прокурор е преценил, че трябва да го направи. Прокурорът, на когото е била възложена преписката, тази която касае огласяването на данните, е взел такова решение. Решението за отказа от образуване на наказателно производство, може би не по конкретния случай, а въобще, е едно достатъчно ясно доказателство, което отговаря на нападките, че прокуратурата едва ли не, на всяка цена гони обвинение, и на всяка цена обслужва политически интерес. Съгласете се, че най-лесното беше да се пренебрегне обективното и правото; за моралната страна, въпросът е съвсем отделен. Моралната страна – всеки, който я направи, трябва да отговаря за нея. Но тук говорим за правна конструкция”, каза още Цацаров.

  Източник: Инна ПОГЛУБКО, радио Фокус


    Публикувал: GiDev Дата на публикуване: 28/11/2013 12:49:07 (266 Прочетено:)

  МЕСЕЦИ ПРЕДИ ВНАСЯНЕТО НА ПРОЕКТА ЗА БЮДЖЕТ НА ГОРНООРЯХОВСКАТА ОБЩИНА В МЕСТНАТА БЮДЖЕТНА КОМИСИЯ И В МЕСТНИЯ ПАРЛАМЕНТ неговата макрорамка, макетът за бюджетната прогноза до 2016 г., прогнозата за приходите през 2014 и план-сметката за извънбюджетните сметки на бенефициентите по Кохезионния фонд са широко огласени. Очакват се предложенията и допълненията на ангажираните в бюджетната сфера и на всички граждани.
  Предвиденият общ размер на бюджета на общината е 20 237 223 лева, с които се предполага, че ще бъдат гарантирани деветте основни приоритета на управлението през 2014 г.
  Става дума за финансовата стабилност на общината, за осигуряването на повече работни места, за обновяването на детските площадки, за подобряването на инфраструктурата чрез увеличаваното на инвестициите за основни ремонти на улици на територията на Горна Оряховица и населените места.
  ПРЕДВИДЕНО Е ПРЕЗ 2014 Г. ДА ПРОДЪЛЖИ РАБОТАТА ПО РАЗРАБОТЕНИТЕ И СПЕЧЕЛЕНИТЕ ОТ ОБЩИНАТА ЧЕТИРИ ПРОЕКТА по ОП „Регионално развитие”, три проекта по ОП „Околна среда”, девет проекта по ОП „Човешки ресурси” и два проекта по ОП „Административен капацитет”.
  Очакваната обща субсидия за държавните дейности на общината е в размер на 11 456 028 лв. за общинска администрация, oтбрана и сигурност, образование, здравеопазване, социално осигуряване, социално подпомагане и грижи, и читалища, като училищата са заявили възможности за генериране на собствени приходи в размер на 128 805 лв.
  ПРЕДВИДЕНО Е УВЕЛИЧАВАНЕ НА СРЕДСТВАТА ЗА РАЗЛИЧНИТЕ СФЕРИ СПРЯМО 2013 Г. За образованието те са с 80 000 лв. повече, за здравеопазването с 53 000 лв. повече и за социалната сфера с 45 000 лв. повече. Повече средства ще се разпределят и за културата с очакваното увеличение на стандартите за издръжка.
  Общинската администрация ще получи с 60 000 лв. по-малко. Намаляват се с 5000 лв. и средствата за дейностите на Постоянната комисия за борба с противообществените прояви, издръжката на районните инспектори и денонощните оперативни дежурни.
  С общо 8 764 680 лв. се предвижда да се гарантират разходите за местни дейности, за дофинансирането на държавни дейности и за капиталните вложения.
  В ПЪРВОНАЧАЛНИЯ СПИСЪК НА КАПИТАЛОВИТЕ ОБЕКТИ СА ВКЛЮЧЕНИ ОСНОВНИ РЕМОНТИ НА Клуба на инвалида и на Младежкия дом, нови детски площадки в ЦДГ „Бодра смяна” и в детска градина „Еделвайс”, отоплението в читалище „Напредък 1869”, авторски и строителен надзор на три обекта, които се финансират от ПУДООС и ОП „Околна среда”, ограда на гробищен парк в Драганово, подготовка на работен проект за площад „Георги Измирлиев” и др.
  С новия бюджет ще се запази досегашното финансиране за подпомагане на даровитите деца - 10 000 лв., 160 000 лв. в подкрепа на спортистите и 16 000 лв. за спортните паралелки, еднократна помощ за всяко новородено дете по 50 лв., режийни разноски за ученическото хранене 7000 лв. и др.
  ПРОЕКТЪТ ЗА БЮДЖЕТ НА ГОРНООРЯХОВСКАТА ОБЩИНА ЗА 2014 Г. ВЕЧЕ Е ГОТОВ ЗА ПУБЛИЧНОТО ОБСЪЖДАНЕ, което ще е на 28 ноември, но едва ли само тази проява на гражданска активност ще бъде достатъчна проектът да стане реалност. Специалистите от общинската администрация са в очакване на проявлението на редица рискови фактори...
  Проектът е първи за новия програмен период 2014 – 2020 г. и се разработва в условията на продължаваща финансово-икономическа криза и нестабилна политическа обстановка в страната. Очакват се промени в законодателството в ущърб на общините. Възможни са санкции или непризнаване на разходи от управляващите органи на оперативните програми, възможни са допълнителни финансови тежести чрез нови отговорности за общината, както и евентуални затруднения при изпълнението на приходната част. Своеобразен риск е и осигуряването на задължителния резерв от 5% в субсидията за държавни и местни дейности, наложена с чл. 56 от Проектозакона за държавния бюджет на Република България.
  Впрочем съществува и възможност тези рискови фактори да не се проявят и именно тази възможност очакват сега горнооряховчани.

  Източник:  Илия МИХАЙЛОВ, вестник Борба


    Публикувал: GiDev Дата на публикуване: 26/11/2013 11:00:09 (212 Прочетено:)


  Звездата на българския театър и кино Красимир Ранков гостува в Горна Оряховица с постановка на бургаския Драматичен театър „А. Будевска". Спектакълът „Мъже на изчезване" е тази вечер от 18,30 часа на сцената на НЧ „Напредък".

  Какво се случва с мъжете днес? Къде са? Феминизмът по-опасен ли е от масонството? Колко далече сме от нова епоха на матриархат? И всъщност колко категорична е днес разликата между половете? Все въпроси, в търсене на отговорите на които ни заплита една от най-бляскавите съвременни комедии от Жан Жак Брикер и Морис Ласег.
  На Красимир Ранков на сцената ще партнират Стоян Памуков, Димитрина Тенева и младите дарования Асен Лозанов и Деница Денчева.

  Източник: Дарик Велико Търново


    Публикувал: GiDev Дата на публикуване: 26/11/2013 10:53:02 (248 Прочетено:)  Век от първата поява на футболната топка в Горнооряховско и 50 г. от първото влизане на местния „Локомотив” в „А” РФГ ще отбележи фотоизложба на Градската художествена галерия „Недялко Каранешев” и Община Г. Оряховица. В ретроспективната експозиция са включени снимки, отразяващи най-добрите години на футбола в региона. Подобна изложба, която показва някои изключително редки експонати, се реди за пръв път.
  Кадрите проследяват събитията от 1913 г. насам, когато чехите от Спортно дружество „Сокол” донасят първото кожено кълбо в Захарна фабрика. С годините постепенно възникват махленски отбори като „Атлетик”, „Вихър”, „Стрела” и др., които в края на май 1921 г. се обединяват в СК „Левски”. Три години по-късно в Калтинец е основан СК „Борислав”, през 1932 г. – ЖСК на Гарата, през 1935 г. – СК „Никола Петров”. След още поредица реорганизации, на 14 август 1985 г. е учреден ФК „Локомотив”.
  Забележителен за футболния отбор е сезон 1962/1963 г. Първенството в Северна „Б” РФГ се развива така, че спорът за първото място трябва да се реши между „Септември” (София) и горнооряховския „Локомотив”. Горнооряховчани печелят с 3:1, с голове на Н. Попов, Б. Божилов и Д. Милев. През същия сезон в „Б” групата „Локо” взима 22 победи и 8 равни и допуска само 6 загуби. С тези резултати тимът придобива правото да се състезава в „А” РФГ.
  За да разкаже за моменти като този, изложбата използва кадри от архива на Историческия музей. Голяма помощ за сбирането оказва краеведът Михаил Михайлов, провокиран от ентусиазма на уредника на Галерията Елеонора Маркова, по чиято идея всъщност се реди експозицията.
  А тя се открива в 17. 30 ч. на 26 ноември. 

  Източник: RegNews.net • На този ден ...

 • ***
  Международен ден на театъра Чества се от 1962 г. по решение на IХ конгрес на Международния театрален институт към ЮНЕСКО от 1961 г.