GORNA.INFO - Инфо за Горна Оряховица
Информационен сайт за община Горна Оряховица
ФИРМИ Новини Областни новини Снимки Обяви Карта Препратки Форум Времето Поща За контакти
    За пълноправен достъп - регистрирайте се!
Навигация

ГТП
"Пътнически превози" АД - В.Търново извършва годишни технически прегледи на ВСИЧКИ видове МПС (ЛЕКИ, ТОВАРНИ автомобили, АВТОБУСИ и ремаркета)! Нови, преференциални цени!
Записване в удобен за клиента ден и час на телефон: 0889 910 177

Партньори
http://pprevozi.com


Покажи / Скрий
 
Покажи / Скрий
 • НЕслучайна Фирма

 •  ·  д-р АЗМАНОВА
  д-р АЗМАНОВА   Доктор Валерия Азманова извършва цялата гама от зъболекарски услуги..
   
     Вижте всички фирми в Справочника

   
    Публикувал: GiDev Дата на публикуване: 26/11/2013 9:53:02 (236 Прочетено:)  Век от първата поява на футболната топка в Горнооряховско и 50 г. от първото влизане на местния „Локомотив” в „А” РФГ ще отбележи фотоизложба на Градската художествена галерия „Недялко Каранешев” и Община Г. Оряховица. В ретроспективната експозиция са включени снимки, отразяващи най-добрите години на футбола в региона. Подобна изложба, която показва някои изключително редки експонати, се реди за пръв път.
  Кадрите проследяват събитията от 1913 г. насам, когато чехите от Спортно дружество „Сокол” донасят първото кожено кълбо в Захарна фабрика. С годините постепенно възникват махленски отбори като „Атлетик”, „Вихър”, „Стрела” и др., които в края на май 1921 г. се обединяват в СК „Левски”. Три години по-късно в Калтинец е основан СК „Борислав”, през 1932 г. – ЖСК на Гарата, през 1935 г. – СК „Никола Петров”. След още поредица реорганизации, на 14 август 1985 г. е учреден ФК „Локомотив”.
  Забележителен за футболния отбор е сезон 1962/1963 г. Първенството в Северна „Б” РФГ се развива така, че спорът за първото място трябва да се реши между „Септември” (София) и горнооряховския „Локомотив”. Горнооряховчани печелят с 3:1, с голове на Н. Попов, Б. Божилов и Д. Милев. През същия сезон в „Б” групата „Локо” взима 22 победи и 8 равни и допуска само 6 загуби. С тези резултати тимът придобива правото да се състезава в „А” РФГ.
  За да разкаже за моменти като този, изложбата използва кадри от архива на Историческия музей. Голяма помощ за сбирането оказва краеведът Михаил Михайлов, провокиран от ентусиазма на уредника на Галерията Елеонора Маркова, по чиято идея всъщност се реди експозицията.
  А тя се открива в 17. 30 ч. на 26 ноември. 

  Източник: RegNews.net


    Публикувал: GiDev Дата на публикуване: 25/11/2013 9:23:09 (744 Прочетено:)  Стърчащо около 5-6 сантиметра парче от отрязана метална тръба доста ефикасно препъва вървящите по тротоара на ул. ул.Св.Княз Борис I . И това е почти в центъра на Горна Оряховица, пред ловно-рибарския магазин "Допинг". Докато снимах тази своеобразна клопка за минувачи, двама се спряха да кажат колко пъти са се спъвали в стърчащото желязо. А просто от Общината трябва да изпратят някой с ъглошлайф, който за половин час би решил проблем, заради който някой може сериозно да пострада. И е добре да го направят по-навреме, преди да е паднал снега - тогава ще е по-лесно човек да не забележи тръбата и да се спъне, а ще е по-трудно да запаси равновесие след това!

  GORNA.INFO

    Чети още... | Още 928 байта | Коментари

    Публикувал: GiDev Дата на публикуване: 25/11/2013 7:44:41 (774 Прочетено:)


  25 години строг затвор даде апелативният съд в Търново на 20-годишния Ершан Г. от севлиевското село Ряховците. Преди година хладнокръвният ром закла продавачка в селския магазин, защото го поучавала.

  Младежът е признат за виновен в жестоко убийство, извършено по особено мъчителен за жертвата начин. Първоначалното наказание било доживотен затвор, но тъй като делото е разгледано по съкратената процедура, наказанието е редуцирано.

  Кървавото престъпление бе извършено в ранния следобед на 9 юли м.г.
  76-годишната Т. Колева въртяла бакалия в двора на къщата си. Ершан дошъл да пазарува. Търговката била в добри отношения с многолюдното семейство на младежа и често им давала на вересия. Докато Ершан избирал покупките, тя започнала да го съветва, че трябва да работи и да помага на родителите си.


  Ядосан от наставленията, подсъдимият я изчакал да се обърне с гръб и нанесъл силен удар в главата с бутилка водка. Колева се замаяла и започнала да се свлича на земята зад тезгяха на магазина. Ершан грабнал нож, който видял на витрината, и започнал да ръга жената в гърба.

  Източник: вестник "24 часа"


    Публикувал: GiDev Дата на публикуване: 21/11/2013 21:59:36 (457 Прочетено:)  Стотина собственици не получават нищо за земите, дадени за обработка на Енчо Александров


  СТОТИЦИ ДЕКАРИ ЧАСТНА ЗЕМЯ НА ПОВЕЧЕ ОТ 100 СОБСТВЕНИЦИ ЕКСПЛОАТИРА АРЕНДАТОР В ЗЕМЛИЩЕТО НА ГОРНООРЯХОВСКОТО СЕЛО ЯНТРА, но срещу това хората не получават нищо или са залъгвани с дребни суми и продукция години наред. Някои от тях не са получавали рента повече от 5 години, а в същото време бизнесменът, сключил с тях арендни договори, експлоатира и преотдава комасираните земи и получава субсидии за тях, алармираха в редакцията собственици на имоти.
  Заради множеството дела, в които е „герой”, арендаторът Енчо Александров почти не излиза от Районния съд в железничарския град, където е подсъдим или ищец по над 30 случая.
  Претенциите към Александров са идентични - неиздължени пари или продукция по договорите. Бившият педагог в Електротехникума пък контрира с процеси срещу част от собствениците, които се отказват от отношения с него. Докато траят съдебните саги, бизнесменът обаче продължава да ползва имотите и да получава субсидии. Предвидливо той е успял да се освободи от имоти на свое име, като е оставил единствено стар опел. Александров не вдига телефона, отказва да разговаря и се крие.
  В момента частен съдебен изпълнител организира поредния търг за возилото с рег. N ВТ 44 81 ВН, а публичната продан е насрочена за началото на декември.
  Наша проверка обаче показа, че той е успял да намери изход и от тази ситуация и е пререгистрирал колата с друг номер - ВТ 69 60 ВС, и си я ползва.
  „ВЗЕЛ Е НАД 200 ХИЛ. ЛВ. ОТ ЗЕМИТЕ НИ, изчисляват собственици от с. Янтра. Сред тях е и бившият служител на КАТ Красимир Кръстев. „За последната година ми е обещавал, че ще се издължи, и ме е лъгал над 100 пъти. Много хора си прекратиха договорите, но той регистрира земите им, сее, жъне, продава и даже субсидии взима. Не плаща, нито дава рента, а ако ситуацията излезе извън контрол, хвърля по нещо, колкото да ни успокои. Доста се отказаха, той води дела и така при висящ спор сагата продължава”, коментира Кръстев.
  По данни на областната земеделска служба доскоро Енчо Александров е обработвал почти 1800 декара, но през последната година земите му се стопяват до 1300 дка.
  Основна част от арендните му договори са 10-годишни и в тях е фиксирана рента от 30 на сто от добитата продукция от съответния имот, но почти никой в село Янтра обаче не я е получил.
  „Стотици сме измамените, има доста пръснати наследници в цяла България, които трудно си търсят правата, но тези, които сме тук, или се отказваме, или го гоним докрай, но той се крие и само замазва. Пускаме и сигнал до прокуратурата”, коментира Иван Иванов, друг от потърпевшите. Хората недоумяват и как става така, че те са прекратили договорите си с Енчо Александров, а същевременно земите им са декларирани за субсидии.
  „Борба” продължава да следи темата и да търси (засега безрезултатно) коментар от самия арендатор.


  Източник: вестник Борба


    Публикувал: GiDev Дата на публикуване: 21/11/2013 8:20:55 (370 Прочетено:)


  Огромно количество части и елементи от металорежещи машини изчезнаха от товарната жп гара в Горна Оряховица. Цели 4 тона били отмъквани с дни наред от влакова композиция. Но бе наказан само един железничар за кражба на 1 тон от плячката. Тепърва ще се търси отговорност и от закупчик на пункт за вторични суровини също само за част от липсващата стока.

  Металът се топи

  Наглата кражба била извършена през февруари тази година. В композицията имало общо 30 тона детайли, изкупени като старо желязо от фалирал завод в Троян. Товарът бил собственост на търновската база на фирма "Ровотел Стийл" ООД и трябвало да замине за "Стомана" Перник. Управителят на базата на лицензираното дружество за изкупуване и търговия с черни и цветни метали Ивайло Иванов останал изумен от "стопяването" на цели 4 тона от товара. Той незабавно сезирал Транспортна полиция в железничарския град и всички останали ведомства, свързани с БДЖ.

  За ден-два близо 1 тон от въпросните елементи - лагери, валове и други специфични части, които не могат да са скрап от битови отпадъци, били намерени в пункт в горнооряховското село Драганово.

  Разследването продължило под наблюдението на Районната прокуратура в Горна Оряховица. Вече има и уличени виновници за откраднатото желязо. Като обвиняем по чл. 234б от НК за съхраняване на контрабандна стока бил привлечен изкупчикът Валентин Гогев. След разкритията той бил уволнен, а преди броени дни му е определено наказание след постигнато споразумение. Гогев се признал за виновен и се разминал с пробация от 6 месеца задължителна адресна регистрация и ежедневни срещи с пробационен служител. Освен това той трябва да възстанови стойността на изкупения метал в размер на 589 лв.

  При разпитите Гогев посочил и лицето, което предало детайлите в пункта. Оказало се, че металите закарал в базата железничарят Антон Антонов.

  "Намерих въпросните части изхвърлени в крайпътна канавка. Събрах ги и ги предадох на вторични суровини", оправдавал се железничарят пред разследващите.

  Срещу Антонов е повдигнато обвинение по чл. 207 от НК за това, че е намерил чужда недвижима вещ и не е съобщил за това на компетентните органи, уточни прокуратурата в Горна Оряховица. Магистратите поясниха, че разследването за липсата на останалите 3 тона детайли спрямо неизвестен извършител е спряно, но при нови данни и доказателства ще бъде възобновено.

  Ремонт по време на транспорт

  "От няколко години забелязваме, че има липси от наши товари. Редовно изчезват от 500 кг до 1 тон. Но до тази пролет не вдигахме шум - разказа Ивайло Иванов, управител на обраната фирма. - На 14 февруари наех вагон от БДЖ с всички документи и оставих 30 т скрап. Товарът бе претеглен. След няколко дни незнайно защо и как същият вагон бил изкаран за ремонтни дейности, макар и пълен с детайли от бракувани металорежещи машини".

  Иванов уточни, че след ремонта същият вагон и стоката били претеглени на гарата. Всъщност тогава се оказало, че товарът е с 4 тона по-лек. Иванов е убеден, че такова количество няма как да бъде откраднато от един човек.


  "Посегателството е дело на група хора, които на гръб би трябвало да изнасят железните детайли дни наред. Научих от управата на "Товарни превози" в Горна Оряховица за несъответствието след ремонта и незабавно съобщих на полицията", сподели Иванов.
  Така работници от ощетената фирма, управителят и полицаи се захванали да търсят изчезналите елементи в пунктове за скрап в района. Така стигнали до Драганово.

  20 тона в незаконен пункт

  "В това село моите момчета откриха нашите детайли в два контейнера сред битови отпадъци. Разпознахме ги, защото са много специфични. Имаме ги и на снимки. Разбутахме контейнерите и намерихме частите. Там имаше един човек, който се оказа,че няма лиценз, но и твърдеше, че това не е пункт за скрап, а нещо друго. Питам го какво правят тези части в контейнерите. Той вдига рамене и казва, че май миналата година някой ги докарал да ги пазят. Тази сцена се разигра на 27 февруари. От контейнерите изтеглихме близо 1 тон от металите. Те бяха предадени доброволно и прибрани от Транспортна полиция с помощта на наша техника. Как може нещо да не е пункт, а да има кантар, бутилки газ, кислород за рязане и контейнери!?", недоумява Иванов.

  Според него в пункта имало около 20 тона желязо, въпреки че базата била затворена заради изтекъл лиценз. "Нас ни проверяват постоянно и знам какви са изискванията за базите за изкупуване на отломки от черни и цветни метали, какви разрешителни са нужни. В същото време функционират безпроблемно нелегални пунктове и печелят от крадена стока", коментира Иванов.

  "Нямаме друг такъв случай с липса на 4 тона от вагон със скрап. Ние сме си направили вътрешно разследване. Точно на мястото, където е бил въпросният вагон за ремонт, няма камери, нито контрол на Транспортна полиция. Вагонът обаче е бил под контактно напрежение от 25 киловолта и за да се изнесe такова голямо количество метали, е трябвало токът да бъде спрян. Каквото сме установили, сме го съобщили на полицията", коментира управата на гарата в Горна Оряховица.

  По груба сметка на собствениците щетата от липсата на металите е за над 2000 лв., но детайлите от стругове могат да се ползват за селскостопански машини или дори да се пласират като нови с фалшива опаковка.

  "Други кражби не е имало, но се наложи да засилим контрола и охраната върху товарите си. Вече маркираме стоката, преди да влезе във вагоните", обясни Ивайло Иванов.

  Източник: вестник Труд • На този ден ...

 • Няма отбелязани събития...