GORNA.INFO - Инфо за Горна Оряховица
Информационен сайт за община Горна Оряховица
ФИРМИ Новини Областни новини Снимки Обяви Карта Препратки Чат Форум Времето Поща За контакти
    За пълноправен достъп - регистрирайте се!
Навигация

ГТП
"Пътнически превози" АД - В.Търново извършва годишни технически прегледи на ВСИЧКИ видове МПС (ЛЕКИ, ТОВАРНИ автомобили, АВТОБУСИ и ремаркета)! Нови, преференциални цени!
Записване в удобен за клиента ден и час на телефон: 0889 910 177

Партньори
http://pprevozi.com


Покажи / Скрий
 
Покажи / Скрий
 • НЕслучайна Фирма

 •  ·  ЕТ "Фриго - Даниел Дончев"
  ЕТ "Фриго - Даниел Дончев"   Фризери, хладилници, перални, сушилни - реновирани, в идеално състояние, 1 година гаранция и следгаранционен сервиз!
   
     Вижте всички фирми в Справочника

   
    Публикувал: GiDev Дата на публикуване: 22/10/2013 17:55:48 (113 Прочетено:)


  Сред обучаващите се са и 12 жени с бизнес-мислене

  Над 30 инициативни млади роми - представители предимно на селски общини, ще се сблъскат за първи път с мечтите си да стартират или разширят собствени стопански инициативи като преминат курс по бизнес планиране. Курсът ще се проведе от 23 до 25 октомври, уточняват от Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе".

  Тази важна стъпка за личното развитие и реализиране е в резултат на устойчива и целенасочена работа на Центровете за развитие на общността, създадени в над 10 общини на  България от ЦМЕДТ "Амалипе”. Една от основните дейности, заложена във функционирането на тези центрове е засилване на инициативността и идентифициране на потенциала на отделните индивиди и общността  за икономическо развитие. Този тип развитие на общността е основният двигател за преодоляването на т. нар. социално изключване - обект на толкова много проучвания и дискусии.

  Въпреки предразсъдъците относно ангажираността на ромското население в селскостопански дейности, над половината от ромските предприемачи са се насочили именно към тази тежка, отговорна и ангажираща дейност, информират от "Амалипе". Приятна изненада, както за организаторите, така и за партньорите и Фондация " Институт отворен общество,” е присъствието на 12 жени във формацията от млади ромски бизнес-мислещи хора.

  Сред идеите се отличават и доста смели начинания като оползотворяване на отпадъци от горската промишленост, изработка на бутикови керамични и метални изделия и други традиционни и иновативни инициативи във всички сфери на икономиката.

  "Някои от участниците, записани за обучението, вече са направили първата и най-важна стъпка към реализирането на своите мечти и намерения, като са се регистрирали като земеделски производители, стартирали са регистрацията на фирми и дори мислят за коопериране. Надеждите на организаторите, партньорите и самите участници са след този курс редица идеи от мечти да се трансформират в ясен алгоритъм за успех и пример за увеличаване на инициативността сред младите роми. Младите и инициативните могат да постигнат много повече, ако се учат, подкрепят и включат активно в процесите, свързани с икономическото развитие на обществото, независимо от етническия им произход и въпреки нагласите.", категорични са от Центъра.

  Източник: Sever.bg    Публикувал: GiDev Дата на публикуване: 21/10/2013 18:03:23 (181 Прочетено:)  Състезателят на „Локомотив 96” Марин Пейчев отново е най-добър на канадска борба сред хората с увреждания в България. Незрящият боец спечели поредния турнир „Воля за побеза” в Кърджали в тежката категория над 80 кг.
  82-ма състезатели от цяла България премериха сили в шестото издание на интеграционите турнири по канадска борба "Воля за Победа" за спортисти с увреждания. Състезанието се проведе в Кърджали, като лично кметът на града инж. Хасан Азис откри турнира. Победители в отделните категории при мъжете станаха Александър Миховски (Витоша Армрестлинг - София) до 80 кг. и Марин Пейчев (Локомотив 96 - Горна Оряховица) в тежката категория над 80 кг. Невероятни емоции предложиха и дамите. В леката категория до 65 кг. шампионка стана Емка Танова (Изгрев - Пловдив). В тежката категория титлата заслужи представителката на домакините от Родопи - Кърджали Емилия Стоянова.

  Източник: RegNews.net


    Публикувал: GiDev Дата на публикуване: 20/10/2013 6:06:31 (139 Прочетено:)  Детският риболовен клуб на Горна Оряховица се представи повече от достойно на най-голямото рибарско състезание „Майстор на годината 2013”. Риболовната надпревара се проведе на Гребната база в Пловдив и се организира с помощта на пловдивска Община.
  Състезанието е в три отделни категории – мъже, жени и деца, като последните две са освободени от такси. Победителите си разделят атрактивен награден фонд под форма на рибарски принадлежности.
  За първи път в такъв голям турнир участва единственият детски риболовен клуб в страната – този към Клуб по спортен риболов „Янтра” в Горна Оряховица. Сред най-добрите риболовци на „Майстор на годината 2013” бяха Георги Георгиев, Ралица Иванова, Васил Богословов и Цецо Пенчев.
  Младите рибари се обучават вече няколко месеца в училището на клуба. Идеята на възрастните от клуб „Янтра” е първо да научат децата на правилно отношение към риболова и природата, и второ - да отсеят една групичка, която ще тренира за сериозно участие в състезания.

  Източник: RegNews.net


    Публикувал: GiDev Дата на публикуване: 19/10/2013 15:47:01 (170 Прочетено:)


  Атлетите Желязко Атанасов („Загорец” Нова Загора) и Моника Георгиева („Локо 2010” Горна Оряховица) са победителите (на 2400 м) в 44-ия шосеен пробег „Кольо Фичето”, който се проведе днес по традиция в Дряново. Организатор е КЛА „Локомотив”.

  При момичетата до 15 г първа (на 1200 м) е Тиана Динич (Ниш – Сърбия), а при момчетата в същата възрастова и на същата дистанция №1 е Тодор Кънев („Атлет” Карнобат).

  При момичетата (400 м) победи Ния Вичева („Орловец” Габрово), а при момчетата пръв е Димитър Иванов („Хаммер” Трявна).

  При момичетата (12-13 г на 800 м) победи Елена Георгиева („Черно море” Варна), а при момчетата от същата възраст Трифон Илиев (Шумен).

  Източник: Gong.bg


    Публикувал: GiDev Дата на публикуване: 19/10/2013 9:39:42 (168 Прочетено:)  Инж. Добромир Добрев бе отличен в две категории в конкурса „Кмет на годината 2013”. Конкурсът се организира от Портала на българските общини Kmeta.bg. Първият по рода си конкурс имаше за цел да отличи добрите практики на градско управление и да награди успешните ръководители. Номинирани бяха всички 264 кметове на общини в страната. Самите те избраха чрез онлайн гласуване кои да бъдат победителите в отделните категории.

  Инж. Добрев бе класиран на второ място в категорията „Поддържане и развитие на спорта в града” и на трето място в категорията „Осигуряване на съвременни условия за отглеждане на деца”.

  Работата за подобряване на спортната инфраструктура е един от приоритетите в програмата за управление на кметския екип. Отличието идва в подкрепа на това, че се работи в правилната насока.

  Вече е обновен стадион „Локомотив”. Боядисана е външната оградна мрежа и външната фасада на козирката. Извършени бяха ремонти в спортен комплекс „Никола Петров”. Подменена е мръсна канализация на спортната зала. Укрепено бе

  свлачището до стадион „Локомотив” и спортна зала „Никола Петров”. Асфалтирано е шосе около спортните съоръжения.

  Извършен е и ремонт на многофункционална зала „Никола Петров”. Подменена е дограмата на врати и прозорци, монтирано е ново осветление, направена е частична подмяна на подовата настилка, подът е изциклен и лакиран, а седалките са облечени с кожа. Направен е и основен ремонт на санитарните възли, пресцентър, фоайе, съблекалня, коридори и подход за зала по борба.

  Ремонтът на козирка на стадион „Локомотив” пък включваше основен ремонт на водопровод, бани , тоалетни и съблекални за домакини и гости, стая за съдии и за озвучител, подмяна на дограма и врати, боядисване на тунели за футболисти.

  През лятото бе ремонтирана залата по борба и самбо. Средствата бяха осигурени от Министерството на младежта и спорта. Дюшемето в залата бе подменено, изциклено и лакирано. Направен бе нов таван от гипсокартон с изолация от минерална вата. Стените и таваните в залата бяха шпакловани и боядисани. Подменена бе вътрешната дограма и вратите. Извършени бяха ремонти на 2 съблекални, 2 бани и 2 тоалетни. Помещенията са боядисани, поставена е нова дограма, фаянс и теракот. Оборудвани са с нови мивки, смесителни батерии, тоалетни. Ремонтирана е също и треньорската стая.

  От началото на мандата са извършени строително-ремонтни дейности в три детски градини: ЦДГ ”Димитър Генков” с. Поликраище-филиал с. Крушето; -ЦДГ”Асен Разцветников” с. Драганово-филиал с. Стрелец и ЦДГ „Здравец” в Горна Оряховица. Подменена е дограмата на ОУ”Св. Св. Кирил и Методий” в Поликраище и ОУ”Васил Левски” във Върбица.

  Изготвени бяха енергийни обследвания и проекти за изпълнение на мерки за енергийно ефективност на ЦДГ „Ален Мак” и СОУ „Вичо Грънчаров”, ЦДГ „Щастливо детство”. В първите два обекта ремонтите вече започнаха. Те се финансират от Международен фонд „Козлодуй”. Документацията за ЦДГ „Щастливо детство” е одобрена от Националния доверителен екофонд, който ще финансира ремонта на детското заведение. Изградена е детска площадка в двора на ЦДГ „Елена Грънчарова”, която отговаря на изискванията на Наредба №1 от 2009 г. за безопасност. Нови детски площадки, отговарящи на изискванията за безопасност са изградени и в кв. „Камънето”, на ул. „Родопи” и в междублоковото пространство между улиците „Стефан Караджа” и „Сидер войвода”. Предстои изграждането на детски площадки в ЦДГ „Първи юни” и в Драганово. Вече са газифицирани сградите на ЦДГ „Димитър Генков” и на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” в Поликраище и на ОУ „Отец Паисий” в Писарево. Предстои да бъде направено обследване и да се проектират мерки за енергийна ефективност на сградата на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” в Горна Оряховица.

  Община Горна Оряховица работи успешно и по няколко социални проекта, насочени отново към грижа за децата. Осем деца са настанени в приемни семейства по проект „И аз имам семейство”. От началото на проекта в Общината има утвърдени осем професионални приемни семейства. В шест от тях вече има настанени деца. Три от настаняванията бяха осъществени по спешност, а останалите три са реализирани след успешно преминал опознавателен процес на приемните родители с деца от Дом за медико-социални грижи за деца. Срокът на проекта бе удължен до края на март 2014 г. Той се осъществява с финансиране по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2007-2013”. С финансовата подкрепа на Оперативната програма вече е изградена сградата на Центъра за настаняване от семеен тип. Стартира и проектът -„С грижа за всяко дете”, чрез който Община Горна Оряховица разкрива социалната услуга „Център за настаняване от семеен тип”, която ще осигури качествена грижа за 14 деца и младежи с увреждания. 12 от тях ще бъдат деца и младежи с увреждания, изведени от Домове за деца с умствена изостаналост, Домове за деца с физически увреждания, в това число и деца с увреждания над 3 г. от Домове за медико - социални грижи за деца и 2 ще са деца в риск от Община Горна Оряховица.

  В рамките на проекта ще бъдат назначени лица в трудоспособна възраст на 14 длъжности, които ще бъдат обучени да обгрижват децата и младежите в Центъра, осигурявайки им пълноценно включване и интегриране във всички области на техния живот.

  Източник: Община Горна Оряховица • На този ден ...

 • Няма отбелязани събития...