GORNA.INFO - Инфо за Горна Оряховица
Информационен сайт за община Горна Оряховица
ФИРМИ Новини Областни новини Снимки Обяви Карта Препратки Чат Форум Времето Поща За контакти
    За пълноправен достъп - регистрирайте се!
Навигация

ГТП
"Пътнически превози" АД - В.Търново извършва годишни технически прегледи на ВСИЧКИ видове МПС (ЛЕКИ, ТОВАРНИ автомобили, АВТОБУСИ и ремаркета)! Нови, преференциални цени!
Записване в удобен за клиента ден и час на телефон: 0889 910 177

Партньори
http://pprevozi.com


Покажи / Скрий
 
Покажи / Скрий
 • НЕслучайна Фирма

 •  ·  Галина Василева
     Счетоводни услуги, ДДС, ТРЗ.....
   
     Вижте всички фирми в Справочника

   
    Публикувал: GiDev Дата на публикуване: 3/8/2013 5:33:07 (422 Прочетено:)


  12-годишно дете е загинало днес при нелеп инцидент в Горна Оряховица. Момченцето карало колело по стръмната ул. „8 март” в града, когато изпуснало управлението и се блъснало в насрещна къща.

  На мястото веднага е изпратена линейка, която откарала детето в горнооряховската болница. Малко по-късно обаче то починало.

  Пълните подробности около случилото се са в процес на уточнение.

  Източник: RegNews


    Публикувал: GiDev Дата на публикуване: 2/8/2013 6:33:31 (118 Прочетено:)


  Археологическият сезон в Никополис ад Иструм започва в началото на следващата седмица. На терен ще работят студентите от ІІ курс по специалността „Археология” във ВТУ . Те ще проведат в римския град своята практика по антична археология. Ръководители на практиката са доц. д-р Павлина Владкова от РИМ – Велико Търново и проф. Иванка Дончева от ВТУ.

  Разкопките в Никополис започват с проучването на обществена сграда, разположена северно от форума (площада) на града. През миналия сезон беше проучен нейният югозападен ъгъл и открити интересни находки. Най-значимите сред тях са няколко бронзови и каменни екзагии (мерки за тегло), което даде основание на археолозите да определят сградата като място, където е извършван контрол върху търговията, осъществявана в града. Както се шегуват археолозите – това е античният НАП. При новите разкопки целта е да се изясни плана на постройката и прецизира нейната датировка.

  На по-късен етап в проучването ще се включи и Иван Църов, който за поредна година ще работи по проблемите на водоснабдяването на римския град.

  Никополис ад Иструм е един от малкото обекти, които имат финансовата подкрепа на държавата за провеждането на редовни археологически проучвания. През месец юни приключи успешното реализиране на проект за неговата социализация.

  Източник: Весела КЪНЧЕВА, вестник Янтра Днес


    Публикувал: GiDev Дата на публикуване: 1/8/2013 16:26:34 (325 Прочетено:)  Инж. Емил Томов, ръководител на проекта, обясни, че досега е свършена и актувана половината работа.


  Полагането на новата ВиК система на Първомайци върви в срок.

  В селото успешно се реализира европроект за 12.7 млн., чакат се и пари за преасфалтиране на пътищата

  ИЗГРАЖДАНЕТО НА ВиК СИСТЕМАТА НА ПЪРВОМАЙЦИ СЕ ИЗПЪЛНЯВА В СРОК И ДОСЕГА СА ПОЛОЖЕНИ НАД 20 КИЛОМЕТРА ТРЪБИ. Всички разкопани участъци ще бъдат ремонтирани и предадени в първоначален вид, информира ръководителят на проекта и бивш шеф на великотърновското „ВиК Йовковци” инж. Емил Томов. Според кмета на Първомайци Ясен Янков средства са предвидени за възстановяване на ремонтираните участъци, но впоследствие едно от големите села в областта може да разчита на допълнително финансиране за преасфалтиране от държавния бюджет, така както бяха отпуснати пари за Велико Търново, където също се реализира воден проект. По данни на Община Горна Оряховица пък съвсем скоро за ремонт ще се затвори второкласният път от индустриалната зона на Горна Оряховица, който минава през Първомайци и свързва трасето по дестинацията Букурещ – Истанбул.
  Цялостният воден проект на селото приключва по план на 9 април 2014 година. Дотогава трябва да се направят 43 километра канали и 6 километра водопроводи, което ще направи селото с една от най-модерните системи за водоснабдяване и отвеждане на отпадъчни води у нас, с каквато не могат да се похвалят доста областни центрове и даже София, коментира инж. Томов. Според него досега е свършена половината работа и са актувани над 20 километра канали.
  „На практика Първомайци е съставено от две села - това към Горна Оряховица е Темниско, а към Самоводене – Сергьовец. И досега има две църкви, две училища и т.н. Преди повече от 35 години са започнали да правят водопроводи, но не са завършени във всички райони и няма нужната циркулация на водата. С този проект хората ще имат винаги прясна вода”, обясни кметът Янков. Той припомни, че проектът се финансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и от бюджета на България по Оперативна програма „Околна среда”.
  По основната улица „Крайбрежна” вече са положени 1164 м, по ул. „Вит” - 100 м, по ул. „Луда Камчия” - 24 м, а по ул. „Арда” - 110 м тръби за битови води. По ул. „Струма” тръбите за битови води са 130 м, положени са също и 72 м тръби за отвеждане на дъждовната вода. Тръби за битови и за дъждовни води са положени и по ул. „Черно море” съответно 190 м и 72 м. На ул. „Янтра” е изграден 80 м отливен канал. С приключване на дейностите по проекта Първомайци ще може да се похвали с нещо повече от София – със 100% прокарана ВиК мрежа, каквато няма дори в столицата. Новите тръби от ВиК системата са с гаранционен срок от 50 години, тъй като толкова е максимумът по Българския държавен стандарт. Тръбите за канализацията се полагат на дълбочина между 2.5 и 6 метра, докато водопроводите са на по-плитко.
  Изпълнител на обекта е „Каро Трейдинг” ООД – София.
  В по-голямата си част канализацията е проектирана като смесена, т.е. с една тръба се отвеждат битови и дъждовни води. Предвидени са два главни колектора, канализационни клонове, които отвеждат водите до тях, и две помпени станции за преодоляване на наклоните по релефа. Битовите отпадъчни води ще се припомпват до колектора, водещ към пречиствателната станция на Г. Оряховица, Лясковец и Д. Оряховица. Общата дължина на канализацията е 42 678 м.
  БЛИЗО 3 ХИЛ. ДУШИ ЖИВЕЯТ В ПЪРВОМАЙЦИ И ПЪРВОНАЧАЛНО СЕ Е ПРЕДВИЖДАЛО ВОДОСНАБДЯВАНЕТО ДА СТАВА ОТ КЛАДЕНЦИ край Поликраище. По-късно концепцията се променя и в момента то се осъществява от хидровъзел „Йовковци”, като около 90% от мрежата е построена и въведена в експлоатация, сочи оперативна информация. Предстои един от най-трудните етапи, които са свързани с преминаването на канализацията под коритото на река Янтра. „Искахме системата да бъде захваната за моста и да е във въздуха, но от Изпълнителна агенция „Пътища” не ни позволиха. Това наложи да пристъпим към една доста трудна операция - с хоризонтален сондаж тръбата трябва да мине на около 10 метра под речното корито”, обобщи инж. Емил Томов. Той допълни, че обявеното за 24 юли 2013 година затваряне на второкласния републикански път - 53 в чертите на Първомайци се отлага с около седмица заради забавилата се подготовка на ул. „Марица” да поеме натоварения автомобилен трафик и закъснение с доставката на част от пътната сигнализация.

  Източник: вестник Борба
  Стилян НАЙДЕНОВ
  Снимка Светослав СТЕФАНОВ


    Публикувал: GiDev Дата на публикуване: 30/7/2013 5:55:44 (106 Прочетено:)    Оранжев код за опасност от високи температури е обявен за 13 области, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Предупреждението е валидно за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Ямбол и Хасково. В тези региони се очакват температури между 38 и 40 градуса.
  350 отчетоха метеоролозите на летище Горна Оряховица малко преди 16.00 ч. вчера Температура на грунда на пистата пък достигна 590. Между 14.00 и 16.00 ч. се отчитат най-високите показания на термометрите, уточниха метеоролозите.

  Източник: Община Горна Оряховица


    Публикувал: GiDev Дата на публикуване: 28/7/2013 15:18:59 (814 Прочетено:)  Служители на РУП – Г. Оряховица задържаха 33-годишен мъж, срязал гуми на автомобила на свой познат.

  В полицейското управление в града вчера следобед е получен сигнал от 31-годишен горнооряховчанин. Той обяснил на униформените, че същия ден е паркирал автомобила си пред търговски обект в града и след като излязъл от там, намерил две от гумите на автомобила си срязани. На мястото е изпратен полицейски екип, който установил, че извършител на деянието е 33-годишният Л. С. Същият е криминално проявен и осъждан.

  В хода на разследването извършителят обяснил на униформените, че потърпевшият му дължи 40 лв. Л. С. е задържан за срок до 24 часа по ЗМВР. По случая в РУП – Г. Оряховица е образувано досъдебно производство за унищожаване на чуждо имущество.

  Източник: RegNews.net • На този ден ...

 • Няма отбелязани събития...

 • Православен календар