GORNA.INFO - Инфо за Горна Оряховица
Информационен сайт за община Горна Оряховица
ФИРМИ Новини Областни новини Снимки Обяви Карта Препратки Форум Времето Поща За контакти
    За пълноправен достъп - регистрирайте се!
Навигация

ГТП
"Пътнически превози" АД - В.Търново извършва годишни технически прегледи на ВСИЧКИ видове МПС (ЛЕКИ, ТОВАРНИ автомобили, АВТОБУСИ и ремаркета)! Нови, преференциални цени!
Записване в удобен за клиента ден и час на телефон: 0889 910 177

Партньори
http://pprevozi.com


Покажи / Скрий
 
Покажи / Скрий
 • НЕслучайна Фирма

 •  ·  ЕТ "Фриго - Даниел Дончев"
  ЕТ "Фриго - Даниел Дончев"   Фризери, хладилници, перални, сушилни - реновирани, в идеално състояние, 1 година гаранция и следгаранционен сервиз!
   
     Вижте всички фирми в Справочника

   
    Публикувал: GiDev Дата на публикуване: 21/11/2013 9:20:55 (355 Прочетено:)


  Огромно количество части и елементи от металорежещи машини изчезнаха от товарната жп гара в Горна Оряховица. Цели 4 тона били отмъквани с дни наред от влакова композиция. Но бе наказан само един железничар за кражба на 1 тон от плячката. Тепърва ще се търси отговорност и от закупчик на пункт за вторични суровини също само за част от липсващата стока.

  Металът се топи

  Наглата кражба била извършена през февруари тази година. В композицията имало общо 30 тона детайли, изкупени като старо желязо от фалирал завод в Троян. Товарът бил собственост на търновската база на фирма "Ровотел Стийл" ООД и трябвало да замине за "Стомана" Перник. Управителят на базата на лицензираното дружество за изкупуване и търговия с черни и цветни метали Ивайло Иванов останал изумен от "стопяването" на цели 4 тона от товара. Той незабавно сезирал Транспортна полиция в железничарския град и всички останали ведомства, свързани с БДЖ.

  За ден-два близо 1 тон от въпросните елементи - лагери, валове и други специфични части, които не могат да са скрап от битови отпадъци, били намерени в пункт в горнооряховското село Драганово.

  Разследването продължило под наблюдението на Районната прокуратура в Горна Оряховица. Вече има и уличени виновници за откраднатото желязо. Като обвиняем по чл. 234б от НК за съхраняване на контрабандна стока бил привлечен изкупчикът Валентин Гогев. След разкритията той бил уволнен, а преди броени дни му е определено наказание след постигнато споразумение. Гогев се признал за виновен и се разминал с пробация от 6 месеца задължителна адресна регистрация и ежедневни срещи с пробационен служител. Освен това той трябва да възстанови стойността на изкупения метал в размер на 589 лв.

  При разпитите Гогев посочил и лицето, което предало детайлите в пункта. Оказало се, че металите закарал в базата железничарят Антон Антонов.

  "Намерих въпросните части изхвърлени в крайпътна канавка. Събрах ги и ги предадох на вторични суровини", оправдавал се железничарят пред разследващите.

  Срещу Антонов е повдигнато обвинение по чл. 207 от НК за това, че е намерил чужда недвижима вещ и не е съобщил за това на компетентните органи, уточни прокуратурата в Горна Оряховица. Магистратите поясниха, че разследването за липсата на останалите 3 тона детайли спрямо неизвестен извършител е спряно, но при нови данни и доказателства ще бъде възобновено.

  Ремонт по време на транспорт

  "От няколко години забелязваме, че има липси от наши товари. Редовно изчезват от 500 кг до 1 тон. Но до тази пролет не вдигахме шум - разказа Ивайло Иванов, управител на обраната фирма. - На 14 февруари наех вагон от БДЖ с всички документи и оставих 30 т скрап. Товарът бе претеглен. След няколко дни незнайно защо и как същият вагон бил изкаран за ремонтни дейности, макар и пълен с детайли от бракувани металорежещи машини".

  Иванов уточни, че след ремонта същият вагон и стоката били претеглени на гарата. Всъщност тогава се оказало, че товарът е с 4 тона по-лек. Иванов е убеден, че такова количество няма как да бъде откраднато от един човек.


  "Посегателството е дело на група хора, които на гръб би трябвало да изнасят железните детайли дни наред. Научих от управата на "Товарни превози" в Горна Оряховица за несъответствието след ремонта и незабавно съобщих на полицията", сподели Иванов.
  Така работници от ощетената фирма, управителят и полицаи се захванали да търсят изчезналите елементи в пунктове за скрап в района. Така стигнали до Драганово.

  20 тона в незаконен пункт

  "В това село моите момчета откриха нашите детайли в два контейнера сред битови отпадъци. Разпознахме ги, защото са много специфични. Имаме ги и на снимки. Разбутахме контейнерите и намерихме частите. Там имаше един човек, който се оказа,че няма лиценз, но и твърдеше, че това не е пункт за скрап, а нещо друго. Питам го какво правят тези части в контейнерите. Той вдига рамене и казва, че май миналата година някой ги докарал да ги пазят. Тази сцена се разигра на 27 февруари. От контейнерите изтеглихме близо 1 тон от металите. Те бяха предадени доброволно и прибрани от Транспортна полиция с помощта на наша техника. Как може нещо да не е пункт, а да има кантар, бутилки газ, кислород за рязане и контейнери!?", недоумява Иванов.

  Според него в пункта имало около 20 тона желязо, въпреки че базата била затворена заради изтекъл лиценз. "Нас ни проверяват постоянно и знам какви са изискванията за базите за изкупуване на отломки от черни и цветни метали, какви разрешителни са нужни. В същото време функционират безпроблемно нелегални пунктове и печелят от крадена стока", коментира Иванов.

  "Нямаме друг такъв случай с липса на 4 тона от вагон със скрап. Ние сме си направили вътрешно разследване. Точно на мястото, където е бил въпросният вагон за ремонт, няма камери, нито контрол на Транспортна полиция. Вагонът обаче е бил под контактно напрежение от 25 киловолта и за да се изнесe такова голямо количество метали, е трябвало токът да бъде спрян. Каквото сме установили, сме го съобщили на полицията", коментира управата на гарата в Горна Оряховица.

  По груба сметка на собствениците щетата от липсата на металите е за над 2000 лв., но детайлите от стругове могат да се ползват за селскостопански машини или дори да се пласират като нови с фалшива опаковка.

  "Други кражби не е имало, но се наложи да засилим контрола и охраната върху товарите си. Вече маркираме стоката, преди да влезе във вагоните", обясни Ивайло Иванов.

  Източник: вестник Труд


    Публикувал: GiDev Дата на публикуване: 19/11/2013 10:10:40 (226 Прочетено:)

  Неделно църковно училище към храм „Св. Трисветители” в Горна Оряховица организира вероучение за деца и курс по богослужение за възрастни. Занятията се провеждат в сградата на Енорийския просветен център, а обучението е безплатно.
  Часовете по вероучение са предназначени за деца на възраст между 5 и 7 години. Освен духовните знания, които ще получават, те ще пътуват до културни забележителности и манастири, ще се учат на милосърдие и доброволчество. В курса за възрастни желаещите ще се запознаят с богослужебната практика на Православната църква, като на участниците ще им бъде осигурена и възможността да се обучават в четене на църковнославянски език.
  Оборудването за залата, където ще се водят лекциите, е осигурено от дарители и фондация „Покров Богородичен”.
  Ръководител на църковното училище е свещеник Зоран Мамучевски, предстоятел на храма „Св. Трисветители” в Горна Оряховица. В училището ще преподават Стамена Борисова, дипломиран богослов и учител по религия в Богосовския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, и Магдалена Димокова - дипломиран богослов и учител по религия в Православния богословски факултет на ВТУ. Гост-лектори ще бъдат и преподаватели от Православния богословски факултет във Велико Търново.

  Източник: вестник Борба


    Публикувал: GiDev Дата на публикуване: 15/11/2013 9:39:30 (564 Прочетено:)  Започна укрепване на свлачището по улица в Източната промишлена зона на Горна Оряховица (до бившата фирма “Матеко”). Това е първият етап от реконструкцията на участъка. Предвижда се изграждането на пилотна система, ростверки и подпорна стена. Укрепителните дейности са на стойност 550 000 лв. Средствата са отпуснати от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии. Възстановяването на пътя ще бъде извършено на втори етап, за който Общината очаква да получи средства също от Междуведомствената комисия.
  След приключване на укрепителните дейности в Източната промишлена зона ще започне укрепване на свлачището по пътя за х. “Божур”. Там ще се изгради пилотна система и ростверки. Укрепването на свлачището е за 350 000 лв. Средствата са също от Междуведомствената комисия.

  Източник: в-к Янтра Днес


    Публикувал: GiDev Дата на публикуване: 15/11/2013 9:28:49 (262 Прочетено:)  В Световния ден за борба с диабета, десетки горнооряховчани имаха възможност  да измерят безплатно нивото на кръвната си захар.
  Импровизираният пункт за изследвания бе разположен в центъра на града. Освен да измерят кръвната си захар, гражданите имаха възможността да разговарят с ендокринолога д-р Мария Христова и с екипа й.
  Д-р Христова е инициатор на безплатните прегледи, които се провеждат съвместно с фармацевтичната компания „Ново нордиск”. Инициативата се организира за четвърта поредна година. Идеята е хората да проверят нивото на кръвната си захар и ако при някои от тях нивото е по-високо, да започне своевременно лечение. Така ще се избегнат усложнения, уточни медицинската сестра Катя Зидарска.
  Хора, на които е измерена кръвна захар над допустимата, ще бъдат изследвани повторно. Ако заболяването се потвърди, те ще преминат към лечение комбинирано с диета, уточниха специалистите.
  Медицинският екип запозна гражданите с причините, симптомите и усложненията при болестта. За по-голяма физическа активност, здравословно хранене, ограничаване на стреса и по-чести профилактични прегледи, апелира д-р Мария Христова. Така ще се намали риска от диабет.

  Източник: Община Горна Оряховица


    Публикувал: GiDev Дата на публикуване: 13/11/2013 14:45:09 (926 Прочетено:)  40- годишна жена от Горна Оряховица претърпя 25 операции в продължение на 4 години. След като откриват тежко онкологично заболяване лекарите във В.Търново дават няколко месеца живот на Надежда Николова. Тя започва лечение в болницата в Плевен,където след десетки интервенции отстраняват злокачествения тумор. За последващото лечение обаче жената няма средства и се обръща към организацията „С вяра в доброто“. След профилактичен преглед Надежда Николова разбира, че е болна от злокачествен тумор. Започват дълги животоспасяващи манипулации, след които жената остава със 100% инвалидност. В следствие на операциите, Надежда се оказва със заболяване на бъбреците. За да живее нормално се е наложила спешна манипулация, която Здравната каса не поема. Без изход от ситуацията Надежда се свързва с младежите от организация „С вяра в доброто“, които успяват да съберат нужните средства. Сега най-голямата мечта на Надежда е да изучи дъщеря си. 13 -годишната Рая се моли всеки ден майка и да оздравее. Въпреки нелеката си съдба, Надежда е силна и вярва, че докато има добри хора живота ни ще бъде по-лек!


  Соня Симеонова

  Източник: Евроком Царевец • На този ден ...

 • Няма отбелязани събития...