GORNA.INFO - Инфо за Горна Оряховица
Информационен сайт за община Горна Оряховица
ФИРМИ Новини Областни новини Снимки Обяви Карта Препратки Форум Времето Поща За контакти
    За пълноправен достъп - регистрирайте се!
Навигация

ГТП
"Пътнически превози" АД - В.Търново извършва годишни технически прегледи на ВСИЧКИ видове МПС (ЛЕКИ, ТОВАРНИ автомобили, АВТОБУСИ и ремаркета)! Нови, преференциални цени!
Записване в удобен за клиента ден и час на телефон: 0889 910 177

Партньори
http://pprevozi.com

https://dabulgaria.bg/


Покажи / Скрий
 
Покажи / Скрий
 • НЕслучайна Фирма

 •  ·  д-р Валерия Азманова
  д-р Валерия Азманова   Доктор Валерия Азманова извършва цялата гама от зъболекарски услуги..
   
     Вижте всички фирми в Справочника

   
    Публикувал: GiDev Дата на публикуване: 30/11/2013 11:38:47 (419 Прочетено:)


  "Локомотив” (ГО) ще домакинства в неделя мач с "Локомотив” (Мездра) в зонов полуфинал от турнира за купата на Аматьорската футболна лига. Началото на срещата ще бъде в 13:30 ч. на стадион "Локомотив" в железничарския град.

  Заради обилния снеговалеж Аматьорската футболна лига, която бе обявена за сряда от 13:30 ч., бе отложена от БФС за 1 декември, за да има време да се подготви теренът.

  Двата тима на "Локомотив" са лидери в първенството на Северозападна "В” група. Футболистите на Горна Оряховица са начело, а само на точка след тях са съперниците им от мездра.

  Мачът се очертава да бъде интересен и динамичен, още повече, че единствената загуба на горнооряховските "железничари" е именно от "Локо” (Мездра).

  Източник: Sever.bg


    Публикувал: GiDev Дата на публикуване: 30/11/2013 11:21:33 (791 Прочетено:)

   

   Двама млади мъже от Лясковец и Горна Оряховица са регистрирани с вируса на СПИН през тази година, съобщи по повод на Световния ден за превенция на заболяването – 1 декември, д-р Красимира Петрова от Регионалната здравна инспекция във Велико Търново. Серопозитивните са съответно на 22 и 23 години и са открити с вируса по повод на други изследвания.
  На 1 декември 2013 г. кабинетът за изследване на СПИН в РЗИ ще направи 10 години. Само тази година са се изследвали 628 души, на възраст между 12 и 74 г. Медиците са посетили затвора в Ловеч, където са изследвани още 167 затворници. Досега серопозитивен не е открит, отчете д-р Петрова.
   В страната са регистрирани 1809 души с вируса на СПИН. По справка на здравното министерство два са основните начини за предаване на вируса – чрез хомосексуални контакти и инжекционно при наркоманите, при които обаче разпространението на СПИН намалява, за сметка на другия начин. Броят на болните мъже е четири пъти по-голям от този на жените.
   По повод на 1 декември във В. Търново стартира масирана информационна кампания за превенция на заболяването. В нея се включват РЗИ, общината, Младежкият дом и междуетническият център “Амалипе”. Днес в центъра на Велико Търново доброволци от БМЧК и младежи от клуб “К7” ще проведат информационна акция. Ще бъдат раздавани презервативи, червени лентички и образователни материали. Мобилна пластика “Червена панделка” ще бъде позиционирана на тротоара срещу централната поща и всеки може да напише върху нея свое послание върху темата. Отделно ще бъде украсена и японската вишна, засадена пред Факултета по изобразително изкуство. Балони с послания ще полетят и към небето.
   Младежите от клуб “К7” също се включват с интересна образователна инициатива. На 1 декември клубът отваря интернет страница във Фейсбук, където специалисти ще отговарят дори на анонимни въпроси по проблемите на СПИН.
   Световният ден за борба срещу СПИН се отбелязва вече 25 години по инициатива на СЗО. Тази година мотото е за подобряване на достъпа до превенция, лечение и грижи за младите хора от 10 до 19 години. Тревожен е фактът, че епидемията от СПИН се разраства най-бързо в Източна Европа и Централна Азия, където заразените само за 2011 г. са около 140 000 души.

  Източник: Вася ТЕРЗИЕВА, вестник Янтра Днес


    Публикувал: GiDev Дата на публикуване: 29/11/2013 10:25:04 (351 Прочетено:)  Общински съветници искат във Велико Търново отново да има тролейбусен транспорт. Социалистите Стоян Витанов и Желка Денева отправиха питане до кмета Даниел Панов /ГЕРБ/ дали ще изпълни обещанието си, да се направи проучване за повторното пускане на ековозилата. "Интересът ни е породен от желанието на живеещите в кварталите "Кольо Фичето" и "Чолаковци", споделят Витанов и Желева.

   Местните народни избраници припомнят, че в края на 80-те години на миналия век мрежата на тролеите е изграждана в продължение на пет години, а возилата са пуснати през 1989 г. "Вече шеста година от тролейбусната инфраструктура е останал един скъпоструващ паметник на бездействието на местната власт", категорични са от левицата в местния парламент. Те допълват, че тролеите бяха спрени заради строителството на пътен възел "Качица", като първоначално това е била временна мярка. Контактната мрежа обаче не е възстановена след изграждането на пътното съоръжение и градът остана без тролеи.

  Социалистите настояват кметът писмено да им отговори какво е моментното състояние на контактната мрежа, компрометирано ли е трасето или има условие за възстановяването му.

  180 000 лева са заложените от местната хазна пари за нова транспортна схема. В тази сума е включено и проучването за възстановяване на екологичния транспорт. Допълнително финансиране ще се търси по европейските програми.

  Източник: вестник Труд


    Публикувал: GiDev Дата на публикуване: 28/11/2013 12:56:22 (235 Прочетено:)  С отказа от досъдебно производство за СРС за лекарите от Горна Оряховица прокуратурата доказала, че не обслужва политически интерес

  Отказът от образуване на досъдебно производство по казуса с прочитането на СРС от парламентарната трибуна за лекарите в Горна Оряховица е доказателство, което отговаря на нападките, че Прокуратурата гони обвинение на всяка цена. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров, преди заседанието на Висшия съдебен съвет, предаде репортер на Агенция “Фокус”. На въпрос, ако Цветан Цветанов няма вина за прочитането на СРС-тата от трибуната (относно Горна Оряховица) трябва ли да носи отговорност, прокурорът, който е позволил на Цветанов да направи това, главният прокурор отговори: „Това е решение на наблюдаващия прокурор. Разрешението да се оповестяват данни по висящо наказателно производство е разрешението, което е от компетентността на наблюдаващия прокурор. В конкретния случай, наблюдаващият прокурор е преценил, че трябва да го направи. Прокурорът, на когото е била възложена преписката, тази която касае огласяването на данните, е взел такова решение. Решението за отказа от образуване на наказателно производство, може би не по конкретния случай, а въобще, е едно достатъчно ясно доказателство, което отговаря на нападките, че прокуратурата едва ли не, на всяка цена гони обвинение, и на всяка цена обслужва политически интерес. Съгласете се, че най-лесното беше да се пренебрегне обективното и правото; за моралната страна, въпросът е съвсем отделен. Моралната страна – всеки, който я направи, трябва да отговаря за нея. Но тук говорим за правна конструкция”, каза още Цацаров.

  Източник: Инна ПОГЛУБКО, радио Фокус


    Публикувал: GiDev Дата на публикуване: 28/11/2013 12:49:07 (276 Прочетено:)

  МЕСЕЦИ ПРЕДИ ВНАСЯНЕТО НА ПРОЕКТА ЗА БЮДЖЕТ НА ГОРНООРЯХОВСКАТА ОБЩИНА В МЕСТНАТА БЮДЖЕТНА КОМИСИЯ И В МЕСТНИЯ ПАРЛАМЕНТ неговата макрорамка, макетът за бюджетната прогноза до 2016 г., прогнозата за приходите през 2014 и план-сметката за извънбюджетните сметки на бенефициентите по Кохезионния фонд са широко огласени. Очакват се предложенията и допълненията на ангажираните в бюджетната сфера и на всички граждани.
  Предвиденият общ размер на бюджета на общината е 20 237 223 лева, с които се предполага, че ще бъдат гарантирани деветте основни приоритета на управлението през 2014 г.
  Става дума за финансовата стабилност на общината, за осигуряването на повече работни места, за обновяването на детските площадки, за подобряването на инфраструктурата чрез увеличаваното на инвестициите за основни ремонти на улици на територията на Горна Оряховица и населените места.
  ПРЕДВИДЕНО Е ПРЕЗ 2014 Г. ДА ПРОДЪЛЖИ РАБОТАТА ПО РАЗРАБОТЕНИТЕ И СПЕЧЕЛЕНИТЕ ОТ ОБЩИНАТА ЧЕТИРИ ПРОЕКТА по ОП „Регионално развитие”, три проекта по ОП „Околна среда”, девет проекта по ОП „Човешки ресурси” и два проекта по ОП „Административен капацитет”.
  Очакваната обща субсидия за държавните дейности на общината е в размер на 11 456 028 лв. за общинска администрация, oтбрана и сигурност, образование, здравеопазване, социално осигуряване, социално подпомагане и грижи, и читалища, като училищата са заявили възможности за генериране на собствени приходи в размер на 128 805 лв.
  ПРЕДВИДЕНО Е УВЕЛИЧАВАНЕ НА СРЕДСТВАТА ЗА РАЗЛИЧНИТЕ СФЕРИ СПРЯМО 2013 Г. За образованието те са с 80 000 лв. повече, за здравеопазването с 53 000 лв. повече и за социалната сфера с 45 000 лв. повече. Повече средства ще се разпределят и за културата с очакваното увеличение на стандартите за издръжка.
  Общинската администрация ще получи с 60 000 лв. по-малко. Намаляват се с 5000 лв. и средствата за дейностите на Постоянната комисия за борба с противообществените прояви, издръжката на районните инспектори и денонощните оперативни дежурни.
  С общо 8 764 680 лв. се предвижда да се гарантират разходите за местни дейности, за дофинансирането на държавни дейности и за капиталните вложения.
  В ПЪРВОНАЧАЛНИЯ СПИСЪК НА КАПИТАЛОВИТЕ ОБЕКТИ СА ВКЛЮЧЕНИ ОСНОВНИ РЕМОНТИ НА Клуба на инвалида и на Младежкия дом, нови детски площадки в ЦДГ „Бодра смяна” и в детска градина „Еделвайс”, отоплението в читалище „Напредък 1869”, авторски и строителен надзор на три обекта, които се финансират от ПУДООС и ОП „Околна среда”, ограда на гробищен парк в Драганово, подготовка на работен проект за площад „Георги Измирлиев” и др.
  С новия бюджет ще се запази досегашното финансиране за подпомагане на даровитите деца - 10 000 лв., 160 000 лв. в подкрепа на спортистите и 16 000 лв. за спортните паралелки, еднократна помощ за всяко новородено дете по 50 лв., режийни разноски за ученическото хранене 7000 лв. и др.
  ПРОЕКТЪТ ЗА БЮДЖЕТ НА ГОРНООРЯХОВСКАТА ОБЩИНА ЗА 2014 Г. ВЕЧЕ Е ГОТОВ ЗА ПУБЛИЧНОТО ОБСЪЖДАНЕ, което ще е на 28 ноември, но едва ли само тази проява на гражданска активност ще бъде достатъчна проектът да стане реалност. Специалистите от общинската администрация са в очакване на проявлението на редица рискови фактори...
  Проектът е първи за новия програмен период 2014 – 2020 г. и се разработва в условията на продължаваща финансово-икономическа криза и нестабилна политическа обстановка в страната. Очакват се промени в законодателството в ущърб на общините. Възможни са санкции или непризнаване на разходи от управляващите органи на оперативните програми, възможни са допълнителни финансови тежести чрез нови отговорности за общината, както и евентуални затруднения при изпълнението на приходната част. Своеобразен риск е и осигуряването на задължителния резерв от 5% в субсидията за държавни и местни дейности, наложена с чл. 56 от Проектозакона за държавния бюджет на Република България.
  Впрочем съществува и възможност тези рискови фактори да не се проявят и именно тази възможност очакват сега горнооряховчани.

  Източник:  Илия МИХАЙЛОВ, вестник Борба • На този ден ...

 • Няма отбелязани събития...