GORNA.INFO - Инфо за Горна Оряховица
Информационен сайт за община Горна Оряховица
ФИРМИ Новини Областни новини Снимки Обяви Карта Препратки Чат Форум Времето Поща За контакти
    За пълноправен достъп - регистрирайте се!
Навигация

ГТП
"Пътнически превози" АД - В.Търново извършва годишни технически прегледи на ВСИЧКИ видове МПС (ЛЕКИ, ТОВАРНИ автомобили, АВТОБУСИ и ремаркета)! Нови, преференциални цени!
Записване в удобен за клиента ден и час на телефон: 0889 910 177

Партньори
http://pprevozi.com


Покажи / Скрий
 
Покажи / Скрий
 • НЕслучайна Фирма

 •  ·  ЕТ "Звездица - 91"
     Автомобилни гуми, монтаж, демонтаж, баланс, вулканизация. Продажба на гуми - нови и втора употреба.
   
     Вижте всички фирми в Справочника

   
    Публикувал: GiDev Дата на публикуване: 30/10/2013 3:09:28 (173 Прочетено:)  Членовете на  Постоянната комисия по заетост към Областна администрация одобриха предложените 12 регионални програми от общините в областта. Според специалистите те са съвместими с посочените в Областната стратегия за развитие приоритети и допринасят за разрешаването на редица регионални и социални проблеми. Общата стойност  на  предложените регионални програми е 1 151 989, 96 лева,  от които   1 114 579, 96  лева е исканата субсидия  от държавния бюджет  и  37 410 лева е собствен принос на общините.  Заложените работни места в регионалните програми на всички общини са 353.

  Регионалната програма на Горна Оряховица предвижда извършването на дейности по  поддръжка и почистване  на гробищни паркове в  населенине места в общината. Предвижда се  осигуряване на 6-месечна заетост на 20  безработни на възраст над 50 г. и такива с ниска или без квалификация. Бюджетът на програмата е 55 хил. лв., като  3 хил. лв.  са общинско финансиране и 52 хил. лв. от държавния бюджет.

  В Лясковец искат да дадат „Шанс за децата и семействата в риск в община Лясковец”. Програмата  ще се реализира в партньорство с читалища  и училища на територията на общината  и  е насочена към  образователна подкрепа  и семейно консултиране  на деца и семейства в риск. Тя  предвижда  осигуряване на 6-месечна заетост на 10 безработни до 29 г. и неактивни хора, които искат да работят, включително и обезкуражени. Общата стойност на  програмата е 26 592, 40 лева,  от които 24 092,40 лв. от републиканския бюджет и 2 500 лв. - от  Общината.

  Програмата на община Велико Търново ще се реализира за срок от 12 месеца и  ще осигури заетост на 55 безработни над 50  г., както и на млади хора до 29 г., регистрирани в Бюрото по труда. Основна цел  на програмата е осигуряване на заетост и социално включване на безработни лица в дейности по  осигуряване на охрана и безопасна среда за деца и възрастни в 53 обекта (училища, детски ясли и градини и специализирани институции за деца и възрастни) на територията на  12 населени места във Великотърновско. Охраняването ще се извършва според предписанията на органите на МВР. Необходимите средства за реализация са 284 765 лева,  като 3 850 лева  е  общинското финансиране, а от държавния бюджет 280 915, 80 лева.


  Програмата на община Павликени за „Поддържане на чистотата – основен приоритет за запазване на екологичното равновесие в община Павликени”   предвижда  заетост на 90  безработни лица за срок от 6 месеца. В Стражица програмата  е разработена съобразно приоритетите на общината и предвижда дейности по почистване, облагородяване  и поддържане на общински гробищни паркове в 17  населени места. В община Свищов залагат на „Поддръжка на паркове и територии за обществено ползване в  Свищов”.  Общата  продължителност на програмата  е  9  месеца   и предвижда  наемането на 20 безработни, които ще  извършват дейности по подобряване на градската среда  и естетическия облик на културни паметници  - поддръжка,  текущи ремонтни дейности  и озеленяване.  

  В община Полски Тръмбеш са предложили две регионални програми. Първата  предвижда  осигуряване  6-месечна  заетост и социална  интеграция на 14 безработни  над 50 г. и до 29 г. с подгрупа до 24 г. по поддържане хигиената  на  обществени обекти (басейните  в местността „Ловен парк” и лечебни минерални бани в град Полски Тръмбеш). Втората  Регионална програма е за осигуряване  на годишна  заетост на 4 безработни лица над 50 г. и до 29 год. с подгрупа до 24 год., които ще изпълняват дейности по организиране на пропускателния режим  в заведения за социални услуги на територията на община Полски Тръмбеш ( ЦДГ гр. П. Тръмбеш, ЦДГ с. П. Каравелово, ЦДГ с. Раданово и Комплекс за соц. услуги – гр. П. Тръмбеш).

  Депозираната регионална програма в община Златарица предвижда   разкриване на 40 работни места за 6 месеца за безработни младежи до 29 г. с подгрупа до 24 г.  и  такива с ниска или без квалификация.  „Поддръжка на спортни терени и съоръжения, детски площадки и гробищни паркове” е програмата в община Елена. „Да направим Община Сухиндол по-чиста” e предложението на община Сухиндол.

  Депозираните от десетте общини  на територията на областта регонални програми ще бъдат изпратени в Министерство на труда и социалната политика за включване  в Националния план за действие по заетостта  през 2014 г.

  Източник: RegNews.net


    Публикувал: GiDev Дата на публикуване: 28/10/2013 22:50:27 (141 Прочетено:)


  Овен уби 61-годишната си стопанка, съобщиха от полицията във Велико Търново.

  Изпратеният полицейски екип е заварил тялото на мъртвата жена зад къщата й в село Баевци, Община Елена.

  Сигналът за инцидента е подала вчера около 13:30 часа друга жена от селото.

  По тялото и главата на жертвата са открити следи от множество удари. По случая в полицейското управление в Елена е заведена преписка.

  Източник: вестник "24 часа"


    Публикувал: GiDev Дата на публикуване: 25/10/2013 22:23:21 (201 Прочетено:)

  15 единайсетокласници и трима преподаватели от ПГЕЕ „М. В. Ломоносов” участваха там в Международната научна конференция по стандартизация  15 единайсетокласници и трима преподаватели от ПГЕЕ "М. В. Ломоносов” участваха там в Международната научна конференция по стандартизация. Покана към тях дойде лично от ректора на Одеска академия по стандартизация, метрология и контрол проф. д.т.н. Леонид Коломиец. Това посещение е втората официална среща на двете учебни заведения след визитата на зам.-ректорът на академията Берди Бердиев през 2011 г. по случай 50-та годишнина на ПГЕЕ "М. В. Ломоносов”.

  В чест на горнооряховската група домакините са изнесли концерт, в който ученици и студенти от Украйна, Русия, Туркмения и Молдова са изпълнили песни на различни езици, включително и на български, танцували са темпераментни туркменски танци. Показан е бил и автентичен фолклорен обичай от пролетния обреден календар на Украйна. Концертът е завършил с български хора и песни. Домакините са организирали и вечери, посветени на националните култури.

  С осбен интерес е посрещната и приятелска среща по волейбол между отборите на Украйна, Туркмения и България.

  По повод Международния ден на стандартизацията, двама горнооряховски ученици са представили научен доклад за състоянието и перспективите на Българския институт по стандартизация и неговата европейска и международна интеграция. За участието си те са получили международни сертификати.

  Домакините са запознали горнооряховчани с историята, забележителностите и културното наследство на града-герой Одеса. Гостите са имали възможността да посетят различни храмове, музеи, паметника на незнайния матрос, паметника на Тарас Шевченко. Особено вълнуващо е било посещението на Дома на литературата, в който наред с оригинални ръкописи на Пушкин, Достоевски, Гогол в специално подредена стая стоят ръкописи на Ботев и Вазов, техни вещи, както и други предмети, свидетелстващи не само за духа на късното Възраждане, но и за трайната следа, оставена от българите в Одеса по онова време.

  Визитата в Одеса е съвместно със Сдружение "Славянско единство”, в което членуват и учители и ученици от горнооряховската професионална гимназия. Сдружението има съществен принос за възстановяването на традиции, започнати преди повече от 45 години, за размяна на учебни групи между Техникум по електротехника "М. В. Ломоносов” и Техникум по измервания в град Одеса.

  В Одеска академия по стандартизация се обучават представители на 38 страни, сред които и български студенти. Една от целите на посещението бе учениците от горнооряховското училище да се запознаят с традициите в образователната и учебно-възпитателната дейност на това старо и елитно учебно заведение.

  Източник: Sever.bg


    Публикувал: GiDev Дата на публикуване: 24/10/2013 0:19:54 (463 Прочетено:)  Умишлен палеж разследват горнооряховските полицаи след инцидента тази нощ, при който бе подпалена кръчмата на семейство Бакърджиеви в квартал „Пролет”. Не мога да коментирам разследването, но целта не е била да изгори заведението, каза дознателят, натоварен със случая. По-вероятно е да става дума за сплашване или предупреждение, смята разследващият.
  Аджамийски е направено. Ако искаха да изгоря, щяха да ползват бензин, а не масло. Но не виждам кой ще ме плаши. Нямам конфликт с никого, твърди собственикът на кръчмата Лъчезар Бакърджиев.
  Пожарът е предизвикан между 12 и 1 часа тази нощ. Дъщерята на собственика затваря заведението в 11,50, а малко преди 1 часа звъннали от СОТ Стегер, че има нарушение. Охранителите първи отиват на мястото и всъщност те гасят пожара. Междувременно комшия звъннал на 112 и дошла пожарната. Огънят е овладян бързо. Има щети по фасадата – изгоряла дограма, счупени стъкла, разтопен вентилатор. Грубо общата стойност на пораженията е за около 2000 лева. За късмет застраховката на кръчмата изтича днес.
  Пожарът е причинен от запалване на някакъв вид машинно масло. Облян е задният ъгъл на кръчмата, откъм градинката. Според очевидци полицаите са намерили и туба в района.
  Преди 5 години, когато беше отворена кръчмата, собственикът имаше проблем с комшии, които не искаха шумотевица под прозорците си. Отдавна сме се разбрали и нямаме вече никакви конфликти, твърди Бакърджиев и не вижда в обкръжението си някой, който да иска да му навреди.

  Източник: RegNews.net


    Публикувал: GiDev Дата на публикуване: 24/10/2013 0:10:32 (136 Прочетено:)


  Горнооряховски ученици засадиха екзотично дърво до Младежкия дом в родния си град. По този начин младите хора се присъединяват към инициативата “Екофорум за мир”. Докато засаждаха дръвчето макура, което традиционно се отглежда в Япония и Китай, учениците разговаряха за екологичните проблеми у нас и в световен мащаб.

  Засаждането на дръвчето е предшестваща проява на екофорума за мир „Камбана за живот на Земята”, която традиционно се отбелязва на 24 октомври. По този повод в четвъртък от 9.00 ч. в манастир “Св. Пророк Илия” ще бъде отслужена тържествена литургия, а след нея ще бъде раздаден курбан за здраве на миряните. От 1995 г. манастирската камбана, е обявена за “Камбана за живота на земята” и ежегодно на 24 октомври бие, за да известява за надвисналата заплаха от екологична катастрофа и да ни накара да се замислим за бъдещето на планетата.

  В 10.30 ч. председателят на Общинския съвет, кметът и заместник-кметовете на Горна Оряховица ще засадят дръвчета по ул. „Георги Измирлиев” до НЧ „Напредък 1869”.

  Източник: вестник Янтра Днес • На този ден ...

 • Няма отбелязани събития...