GORNA.INFO - Инфо за Горна Оряховица
Информационен сайт за община Горна Оряховица
ФИРМИ Новини Областни новини Снимки Обяви Карта Препратки Чат Форум Времето Поща За контакти
    За пълноправен достъп - регистрирайте се!
Навигация

ГТП
"Пътнически превози" АД - В.Търново извършва годишни технически прегледи на ВСИЧКИ видове МПС (ЛЕКИ, ТОВАРНИ автомобили, АВТОБУСИ и ремаркета)! Нови, преференциални цени!
Записване в удобен за клиента ден и час на телефон: 0889 910 177

Партньори
http://pprevozi.com


Покажи / Скрий
 
Покажи / Скрий
 • НЕслучайна Фирма

 •  ·  ЕТ "Звездица - 91"
     Автомобилни гуми, монтаж, демонтаж, баланс, вулканизация. Продажба на гуми - нови и втора употреба.
   
     Вижте всички фирми в Справочника

   
    Публикувал: GiDev Дата на публикуване: 3/10/2013 5:08:49 (140 Прочетено:)


  Нова социална услуга- Център за настаняване от семеен тип, разкрива Община Г. Оряховица по проект „С грижа за всяко дете”, осъществен с финансовата подкрепа на ОП „Развитие на човешките ресурси”. Сградата на центъра е изградена по друг проект- „Изграждане на Център за настаняване от семеен тип в гр. Горна Оряховица”, информира кметът на общината инж. Добромир Добрев.

  14 деца и младежи ще бъдат настанени в центъра. 12 от тях са от Домовета за деца с умствена изостаналост и физически увреждания в стражишкото село Полски Сеновец и в еленското Илаков рът. Другите 2 са деца в риск от община Горна Оряховица.

  Проектът ще се реализира в продължение на 16 месеца, считано от 1 октомври 2013 г., и по него ще бъдат назначени 14 служители. Центърът ще има ръководител, социален работник, медицинска сестра, седем детегледачки, хигиенист, огняр. Всички те ще бъдат обучени да обгрижват потребителите.

  Основната цел е да се създаде устойчив модел на услуга за деинституционализация на деца и младежи в риск, настанени в специализирани институции. Сумата на безвъзмездната финансова помощ е 176 007 лв., целта е след приключване на проекта центърът да продължи да функционира като делегирана държавна дейност.

  Общината е сред първите у нас с добре развити социални услуги, коментира заместник- кметът на Г. Оряховица Йорданка Кушева. Сред тях са домашен социален патронаж, трапезария, дневни центрове за възрастни хора и деца с увреждания, приемна грижа, личен асистент, център за социална рехабилитация и др. Обзаведена е база за нов Център за обществена подкрепа с капациет 40 души, но вече втори финансов министър не отпуска необходимите 70 000 лева за заплати и осигуровки на 13 служители, за да започне работа.

  Източник: Дарик Велико Търново


    Публикувал: GiDev Дата на публикуване: 1/10/2013 7:30:20 (147 Прочетено:)


  Лидерът на ГЕРБ посети Регионалния онкодиагностичен център в МОБАЛ

  В България вече няма парламент, управляващите го превърнаха в “плод-зеленчук”. Всеки депутат тича отнякъде, други ходят в чужбина, събират ги по аерогарите. Правителството на Пламен Орешарски не може да управлява и трябва да подаде оставка. Това заяви вчера при посещението си във Велико Търново лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той посети Регионалния онкодиагностичен център в областната болница “Д-р Стефан Черкезов” заедно с бившия здравен министър, сега депутат, Десислава Атанасова.
  Бившият премиер обясни посещението си с факта, че сегашните управляващи непрекъснато упреквали ГЕРБ в кражби на средства по проекти, затова решил лично да провери какво е направено в търновската болница, след като тя спечели европроект за над 7 млн. лв.
  Борисов и Атанасова разгледаха новото кардиологично отделение за инвазивни процедури, ремонтираното детско отделение и онкодиагностичния център, а шефът на болницата д-р Людмил Гецов ги запозна с възможностите на всяка медицинска апаратура. Онкоцентърът вече е завършен и ще заработи скоро, а медицинските екипи са обучени.
  Борисов разкритикува остро политиката на здравното министерство по отношение на кадровата политика и смяната на директорите на болниците, което касае и МОБАЛ “Д-р Ст. Черкезов”. На 2 октомври във Велико Търново ще се проведе общо събрание и д-р Гецов ще бъде сменен, припомни лидерът на ГЕРБ.
  По време на нашето управление сегашният здравен министър д-р Таня Андреева бе назначена за директор на болница “Шейново”, защото има качества и е добър професионалист. Сега обаче тя сменя д-р Гецов, без да отчете факта, че за кратък период тук са вложени над 9 млн. лв. за нови структури в болницата. А това означава, че този директор работи добре и ще осигури на пациентите и района една модерна и качествена онкодиагностика, отчете Борисов. Според него ГЕРБ се отнасяли професионално към работата на мениджъра, а сега спъват кариерата на д-р Гецов, който след смяната на борда напуска областната болница във В. Търново.
  Лидерът разкритикува Сергей Станишев, че не дошъл в парламента да подкрепи своето правителство. Борисов определи като глупости твърденията, че ГЕРБ провалила кворума. По думите му ДПС и БСП сами не осигурили мнозинство, дори и с гласовете на “Атака”, тъй като липсвали 17 депутати.
  За сетен път Борисов подчерта, че ГЕРБ е първа политическа сила, спечелила изборите, и трябва да се зачита и уважава нейното мнение. Той заяви, че кабинетът трябва да подаде оставка, но целта на Станишев била той да оцелее до следващата пролет, когато ще се проведат избори за евродепутати, за да може да влезе в ЕП.
  Бившият премиер настоя журналистите да попитат Станишев защо няма първа копка на Южен поток, който бил най-големият коз на предизборната кампания на БСП. Той укори медиите, които непрекъснато го разпитвали за това, докато бил премиер, а сега никой не търсел отговорност от управляващите. “Много е удобно да вземеш 1 млрд. заем и да кажеш ще дам малко на майките, малко на пенсионерите и вижте колко съм добър, а в същото време убиваш държава”, допълни Борисов.

  Вася ТЕРЗИЕВА
  сн. Даниел ЙОРДАНОВ

  Източник:  вестник Янтра Днес    Публикувал: GiDev Дата на публикуване: 27/9/2013 8:27:10 (170 Прочетено:)  Общинските съветници от Горна Оряховица откриват новия политически сезон не къде да е, а в известното с тракийските си гробници и хубавото вино пловдивско село Старосел. Изнесената сесия е планирана за тази вечер, за да могат на другия ден съветниците да отдъхнат в близкото до курорта Хисаря селище. Екскурзиите уж с работна цел са отдавнашна мода сред българските общински съветници и държани чиновници. В региона практиката въведоха за първи път лясковчани преди доста години. Горнооряховските им колеги вече два пъти са ходили на изнесени заседания. Тук пък са идвали колегите им от Каварна. Обикновено този тип заседания минават много бързо, мирно и тихо и обединяват властта и опозицията в общата кауза – забавлението. Обикновените граждани обаче винаги остават с въпроса защо трябва да плащат за разходките на избраниците си.

  - Първо не откриваме сезона в Старосел, защото вече имахме една сесия през септември. Така че лятната почивка е свършила отдавна за нас, коментира председателят на ОбС Даниел Костадинов. Второ, изнесената сесия по никакъв начин не натоварва бюджета на Общината. Колкото пари се харчат за сесия в Горна Оряховица, толкова ще похарчим и за сесия в Старосел. Всички разходи над това са за сметка на съветниците и на представителите на общинска администрация, които ще бъдат с нас, каза още Костадинов. Той е категоричен, че пътуването не е просто разходка. В дневния ред на заседанието са включени 20 точки, една от които е приемане на Общински план за развитие на общината от 2014 до 2020 г.
  Оказва се, че горнооряховските съветници са доста скромни в туристическите си заседания. Лясковчани например отиват за два дни на Созопол.

  Източник: Елена Велкова, RegNews.net


    Публикувал: GiDev Дата на публикуване: 26/9/2013 10:44:47 (242 Прочетено:)  Своеобразна стена на позора обмислят в Горна Оряховица. Идеята е на сайта на общината да бъде обособена специална секция, където ще бъдат публикувани вандалите на града. Кадрите ще бъдат набирани както чрез записите на охранителните камери, разположени на възлови места в общинския център, така и с помощта на самите горнооряховчани. Жителите ще бъдат призовани да заснемат всяка проява на вандалщина и да изпращат сниманото на местната власт.
  В основата е стремежът на администрацията да повлияе на общественото мнение – горнооряховчани да станат по-чувствителни срещу всички прояви на безотговорното социално поведение, като извадят от анонимност всяка вандалщина и нейния автор.
  До замисленото се стигна след поредното посегателство, този път над ЦДГ „Ален мак”. Абсурдното в случая е, че детската градина в момента е в ремонт. Така излиза, че на нея се посяга още преди да бъде завършена.

  Източник: вестник Борба


    Публикувал: GiDev Дата на публикуване: 26/9/2013 5:06:28 (120 Прочетено:)

  Кметът на Самоводене Николай Милаковски вадил лично несретника от водата, Васил оживял след пожар в Г. Оряховица

  ДВЕ НЕВЕРОЯТНИ СЛУЧКИ СА ПРЕЖИВЕЛИ СПАСИТЕЛИТЕ ОТ ПОЖАРНАТА САМО ЗА ЕДИН ДЕН. И двете истории са свързани със спасяване на несретници – единия от река Янтра в Самоводене, а другия след пожар в помещения до стадиона в Горна Оряховица, където навремето били билетните каси.
  МИНУВАЧИ ЧУВАТ ОТЧАЯН ЧОВЕШКИ ВОЙ ОТ РЕКА ЯНТРА в Самоводене. Стенанията идват от района на железния мост. Хората се обаждат на кмета на селото Николай Милаковски, който отива да види какво става. Натъква се на потресаваща гледка на мъж, който е до колене в реката и не може да мръдне. Веднага звъни на тел. 112 за помощ. Докато чака спасителите от Горна Оряховица, кметът влиза във водата и се опитва да изнесе на ръце човека, но не успява. Това се случва около 18 часа в понеделник. После идват екипите и изваждат мъжа, който е откаран в болницата от спешните медици.
  „...Такова чудо досега не съм виждал, а го чух с ушите си от човека. 68-годишният Иван Ганчев престоял в реката 15 дни. Тръгнал да минава през плиткото, за да отива пеш до гарата в Горна Оряховица и да хваща влак за Павликенско. В реката обаче се подхлъзнал на камък с жабуняк и си строшил левия крак на две места, заклещил се и останал във водата на закрито място. Явно е викал за помощ и преди, но никой не го е чул”, разказа вчера самоводският кмет.
  Ганчев бил дошъл във В. Търново да търси адвокат, за да продаде някакви ниви, но не успял да свърши работата. В торбата му заедно с личните му документи имало около 70 лева, но кметът така и не успял да разбере защо е тръгнал пеша за гарата и през реката. Понеже Милаковски бил пръв и най-дълго с ранения мъж, му купил закуска. Но медиците забранили да го нахрани заради факта, че е гладувал доста дълго време. Иван Ганчев обяснил още, че е самотник и няма близки и семейство, на които спасителите да се обявят, че са го открили. Човекът не е бил обявен и за издирване в масивите на МВР. Така или иначе обаче е спасен и жив благодарение на бързата реакция на минувачи, кмет, пожарникари и медици.

  КАРАТ КЛОШАР КЪМ МОРГАТА, ТОЙ ОЖИВЯВА

  СЪЩИЯ ДЕН ОКОЛО 22 ЧАСА В ПОЖАРНАТА ПРИСТИГА СИГНАЛ ЗА ПОЖАР в Горна Оряховица. Помещенията се оказват общински и в района на стадиона. Там преди били билетните каси за футболните мачове. 67-годишният Васил Феодоров преди време си намерил дом в една от стаите и я напълнил със стари завивки, кашони, хартия и какво ли още от боклуците в контейнерите. В понеделник човекът подпалил, без да иска, хартиите в бърлогата си и лумнал пожар, а помещението се задимило силно. Когато пожарната отишла, мъжът бил обгорял и бездиханен. Екипът извикал полиция и съдебен лекар, който констатирал, че мъжът наистина не диша. Натоварили го в линейката да го карат в моргата.
  Докато правели оглед и опаковали тялото, човекът обаче изведнъж започнал да диша и се надигнал.
  „...Такова нещо не сме виждали от години. Този обгорял направо възкръсна пред очите на всички ни, със сигурност се върна от оня свят, помръдна”, казаха вчера за „Борба” огнеборци.
  И още – пак същия ден екипи на пожарникарите са спасили и куче от кладенец в Драгижево. Дни наред животното виело в герана, където влязло да пие вода, но не успяло да излезе. Местни жители се опитали да го извадят, но накрая се обадили на пожарната, защото воят станал непоносим.

  Източник: Нели Сукова, вестник Борба • На този ден ...

 • Няма отбелязани събития...

 • Православен календар