Интервю за RegNews от 23.10.2019 г.

Деян Калчев, кандидат за общински съветник от „Демократична България”: За прекалено много неща в държавата се чудим какво се е случило – нека поне за собствения си град да сме информирани и да можем да упражним контрол

  10:36, 23 Oct 19

Деян Калчев, кандидат за общински съветник от „Демократична България”: За прекалено много неща в държавата се чудим какво се е случило - нека поне за собствения си град да сме информирани и да можем да упражним контрол


Деян Калчев е четвърти в листата с кандидати за общински съветници на „Демократична България”. Подкрепата за него е с номер 66 в бюлетината и с преференция 104.

– Кажете ни няколко думи за себе си?

– Потомствен железничар съм. Завършил съм СПТУ по ЖП Транспорт „Н. Й. Вапцаров“ в Горна Оряховица, а след това ВВТУ „Т. Каблешков“ в град София. През целият си стаж, вече 28 години, работя в БДЖ – освен като локомотивен машинист имам и кратък стаж като компютърен оператор в Технически отдел на Локомотивно депо. Интересът ми към информационните технологии е от много години – в продължение на 14 години поддържах любителски сайт, посветен на Горна Оряховица, сега поддържам само онлайн Наръчник на машиниста, който много колеги ползват ежедневно.

– Откога е този интерес към политиката?

– Интересувам се и, доколкото мога, се занимавам с политика през целия тъй наречен преход. Подкрепям и участвам в гражданската активност за реформи, членувал съм и преди в либерално-демократични, десни формации. Членувам в ПП „Движение Да, България!“ от самото и учредяване, активист съм на регионалната организация. Мисля, че нямаме избор дали да останем встрани от политическите процеси – дори и да откажем да се занимаваме с политика, тя така или иначе се занимава с нас!

– Имате ли приоритети, по които сте си набелязали да работите?

– Имам, като някои от тях са неотложни. Ще настоявам за сформиране на временна анкетна комисия за разследване на причините за рязко завишения брой катастрофи по участъка Г. Оряховица – Арбанаси – В. Търново. Ако се установят нарушения по пътните знаци, маркировката и огражденията, да се сезират отговорните институции и, най-важното, да се изпрати проба на положения асфалт за анализ от независима лаборатория!

Също така, за мен е важно да се възстанови редовната линия на градския транспорт, обслужваща гара Горна Оряховица през нощта, съобразено със заминаващите и пристигащи нощни влакове. Наличието на довеждащ транспорт е един от факторите, които повлияват на пътниците дали да изберат придвижването с железницата. А намаляването на хората, използващи ЖП транспорт, пряко ще се отрази на препитанието на много от работещите в системата горнооряховчани.

Трябва също и непрекъснатото усилие за решаване на проблема с дупките по пътищата – както в самия град, така и на междуселските пътища. Трябва да се оптимизира работата на Общинско предприятие „Поддържане на пътната инфраструктура и озеленяване“ в тази насока – изтритите маркировки да се възстановяват своевременно и, в съдействие с Пътна полиция, да се положи маркировка, там където сега изобщо липсва.

– С какво ще мотивирате приятелите и колегите си да ви подкрепят за Общински съвет?

– Както знаем, има три вида хора – едните карат нещата да се случват, другите виждат и знаят как нещата се случват, а третите се чудят какво се е случило.

Дали представителите на Демократична България ще успеем да накараме нещата в общината да се случат към по-добро – зависи от това каква подкрепа ще ни гласуват хората.

Но на колегите и приятелите аз мога да обещая, че ако ме подкрепят, ще съм техните очи, уши и глас в Общинския съвет на Горна Оряховица!

За прекалено много неща в държавата се чудим какво се е случило – нека поне за собствения си град да сме информирани и да можем да упражним контрол!